`Ierland werd ten onrechte gekapitteld'

De Ierse regering kon een jaar geleden niet vermijden gekapitteld te worden door zowel de Europese Commissie als de Europese ministers van Financiën. Die waarschuwden de `Keltische tijger', zoals het land heet wegens zijn snel groeiende economie, voor oververhitting als minister Charlie McCreevy (Financiën) zijn ,,inflatoire begroting'' zou doorzetten. De Europese Centrale Bank en het IMF kwamen met soortgelijke waarschuwingen.

McCreevy legde ze gewoon naast zich neer. Volgens hem deed de EU er verkeerd aan ,,de beste leerling van de klas te straffen''. Een reeks Ierse economen steunde hem daarbij, onder meer met het argument dat voor Ierland andere maatstaven moeten gelden, omdat het vergeleken bij andere Europese landen een achterstand heeft in te halen. De maatregelen die in de ogen van Brussel inflatoir zijn – lagere belastingen en extra overheidsuitgaven – zijn nodig, respectievelijk om de krapte op de arbeidsmarkt te laten afnemen en om de infrastructuur te verbeteren die ruimte geeft aan de groei. De vermaning van de EU zou bovendien hebben bijgedragen aan de toenemende euroscepsis, die onder meer leidde tot het Ierse `nee' tijdens het referendum over `Nice'.

Dat Londen nu tegen een vermaning aan Duitsland heeft gelobbied, kan te maken met een toekomstig lidmaatschap van de euro. Het stabiliteitspact zou voor de Britten dan wel eens een te krap corset kunnen zijn, onder meer omdat het een relatief groot begrotingstekort wil lopen om verbeteringen te kunnen uitvoeren in gezondheidszorg en transport.