Française verrast op afdaling met goud

Carole Montillet heeft gisteren in Snowbasin de olympische afdaling gewonnen. De Française bleef de Italiaanse Isolde Kostner bijna een halve seconde voor. De bronzen medaille was voor Renate Götschl uit Oostenrijk.

Montillet was na afloop van de afdaling zeer emotioneel. De verrassende winnares van de gouden medaille liet haar tranen de vrije loop toen zij sprak over Régine Cavagnoud, haar ploeggenote en boezemvriendin die in oktober vorig jaar overleed na een ongeluk tijdens een training. ,,Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk'', zei Montillet. Ze droeg haar medaille op aan Cavagnaud.

Montillet raasde gisteren perfect naar beneden. Als elfde gestart zette ze een tijd van 1.39,56 neer. Alle aanvallen van de concurrentie op die tijd liepen stuk. Picabo Street, de Amerikaanse oud-topper die op de Spelen haar rentree maakte, kwam ondanks de toejuichingen van 22.000 uitzinnige landgenoten niet verder dan een teleurstellende zestiende plaats.

Voor haar olympisch goud had Montillet nooit een afdaling gewonnen. Ze stond niet te boek als een `snelheidsduivel'. Ze was eerder een nuchter meisje dat verstandig met de gevaren omsprong. In twaalf jaar won ze één wedstrijd om de wereldbeker, de Super-G van Garmisch-Partenkirchen in februari van het vorig jaar. Ze behaalde podiumplaatsen maar stond altijd in de schaduw van een landgenote. Eerst in die van Carole Merle, de wereldkampioene van 1993 op de reuzenslalom, daarna in die van Cavagnoud, de wereldkampioene op de Super-G.

Na de dood van Cavagnoud werd Montillet ongewild `de moeder' van de ontredderde Franse skiploeg. Met haar 28 jaar was ze de oudste met veruit de meeste ervaring. Montillet groeide langzaam in die rol. ,,In het begin had ik er grote moeite mee'', bekende ze, ,,ook omdat ik zelf leed onder het verongelukken van Regine''. Eind januari liet ze de wereldbekerwedstrijden in de Zweed plaats Are schieten.

In plaats daarvan ging ze naar het Amerikaanse San Diego. ,,Ik wilde me mentaal en fysiek opladen voor de Olympische Winterspelen'', zei ze bij aankomst in Salt Lake City. ,,In Snowbasin wil ik alles geven voor dat ene doel: een medaille winnen voor Régine.'' Die toewijding was gisteren winstgevend. Montillet boekte haar winst vooral op de steilste stukken van het parkoers.

Estland heeft gisteren voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen een gouden medaille gewonnen. Andrus Veerpalu was in Soldier Hollow de beste bij het langlaufen over 15 kilometer klassieke stijl. Zijn landgenoot Jaak Mae maakte het feest voor de Esten compleet door de bronzen medaille te winnen. Het zilver ging naar de Noor Frode Estil. Favoriet Per Olofsson uit Zweden stelde teleur met de vijfde plaats op meer dan een minuut van de kampioen.