FitzRandolph in voetsporen `held' Heiden

De Amerikaan Casey FitzRandolph heeft gisteren in Salt Lake City goud gewonnen op de 500 meter. Hij is op de Winterspelen de eerste Amerikaanse schaatskampioen bij de mannen sinds Eric Heiden in 1980.

FitzRandolph won olympisch goud dankzij een bliksemsnelle start op de eerste 500 meter van afgelopen maandag. Hij viel toen precies in het vroege startschot en realiseerde daardoor de snelste tijd van de twee 500 meters die bij de Winterspelen werden gereden, 34,42.

Gisteren behield FitzRandolph na de tweede race slechts driehonderdste van een seconde voorsprong op de onttroonde Japanner Hiroyasu Shimizu, die na de eerste 500 meter bijna tweetiende van een seconde moest goedmaken. ,,Ik wilde graag opnieuw olympisch kampioen worden'', bekende de kleine Shimizu.

De wereldrecordhouder raakte in oktober vorig jaar in Calgary geblesseerd aan zijn onderrug en was sindsdien niet meer de oude. Toen Shimizu gisteren de internationale persconferentie verliet, werd hij achtervolgd door de voltallige Japanse pers. Bij het verlaten van het vertrek kreeg hij nog een schouderklopje van Heiden, de vijfvoudig olympisch kampioen van 1980.

Zijn opvolger FitzRandolph vertelde dat hij als kind ijshockey speelde en ondanks het succes van de Amerikaanse ijshockeyploeg meer onder de indruk was van de suprematie van zijn jeugdheld Heiden in Lake Placid. ,,Het is een grote eer de eerste Amerikaan te zijn die na Heiden goud wint op de 500 meter'', zei de 27-jarige FitzRandolph. Mogelijk gebeurde dat met hulp van boven, speculeerde de winnaar.

De afgelopen jaren trainde hij in Calgary met Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland, gecoacht door de Canadees Sean Ireland. ,,In de eerste plaats ben je een vriend en dan pas een schaatser'', had Ireland tegen FitzRandolph gezegd. ,,Zonder de Canadezen was dit me niet gelukt'', zei de nieuwe kampioen.

IJsmeester Marc Norman van de Utah Olympic Oval moest het gisteren na de derde schaatwedstrijd van deze Spelen voor het eerst zonder wereldrecord stellen. Op de 5.000 meter bij de mannen (Jochem Uytdehaage) en de 3.000 meter bij de vrouwen (Claudia Pechstein) waren 's werelds snelste tijden wel gesneuveld. De ijsmeester kon zich troosten met de twee medailles van zijn landgenoten. De 22-jarige Kip Carpenter won het brons. Norman was shorttracker met beide Amerikaanse medaillewinnaars, en schaatste gelijktijdig met FitzRandolph op de langebaan.

De ijsmeester was blij dat zijn vrienden uit de Amerikaanse staat Wisconsin op het podium stonden. Beide rijders werden aan de andere kant van de zaal uitgebreid geïnterviewd. Al genoot Norman van de aandacht van Europese en Japanse journalisten, en verslaggevers van kranten uit San José en Fort Worth, hij benijdde zijn vrienden die olympische roem hadden vergaard. Een blik van jaloezie wierp hij naar het interview-podium waar FitzRandolph en Carpenter verhaalden van hun olympische successen. ,,Ik zou liever daar zitten dan hier.''

Jan Bos evenaarde gisteren het Nederlands record van Gerard van Velde, die hem een dag eerder had afgelost als snelste sprinter van Nederland. Bos reed de derde tijd en herstelde zich van zijn zwakke prestatie op de eerste 500 meter. Met 34,72 seconden was Bos slechts een tiende van een seconde langzamer dan Wotherspoon, die zich revancheerde voor zijn val op maandag en gisteren de snelste was.

Bos eindigde in de totaalstand als negende. Collega Erben Wennemars eindigde na een elfde plaats in de tweede race op de tiende plaats.