Escher krijgt eigen museum in Den Haag

Museum Het Paleis in Den Haag wordt een Eschermuseum. Om het werk van de graficus M.C. Escher naar behoren te kunnen conserveren, betaalt de gemeente een klimaatinstallatie van 450.000 euro.

Dit hebben het college van burgemeester en wethouders van Den Haag en het Gemeentemuseum gisteren bekendgemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Eschercollectie per september 2002 zou worden ondergebracht in de Schamhart-Heiligersvleugel van het Gemeentemuseum. De anderhalf jaar geleden aangetreden directeur Wim van Krimpen en de Gemeente Den Haag geven echter de voorkeur aan een centrale locatie voor de publiekstrekker Escher. De vorige directeur van het Gemeentemuseum, Hans Locher, was in 1968 de eerste die het werk van Escher als `kunst' aan het publiek presenteerde. Daarop besloot Escher zijn collectie in bruikleen te geven aan het museum. Een deel daarvan is later aangekocht. Museum Het Paleis, voormalig werkpaleis van koningin Beatrix aan het Lange Voorhout, is op dit moment in gebruik als expositieruimte voor wisselende collecties. Vorig jaar wilde het Gemeentemuseum hier zijn belangrijke collectie muziekinstrumenten onderbrengen en concerten organiseren.

Het Schamart-Heijligersgebouw zal geschikt worden gemaakt voor het eerder aangekondigde fotomuseum. Tevens zal daar een programmering worden ontwikkeld die is gericht op jonge volwassenen, met een accent op de nieuwe media. De verbouwing, naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten, begint deze maand en zal een half jaar duren. De voorlopige naam voor dit project is `GEM', een verwijzing naar de gemeente en in de Engelse vertaling: juweel. Er worden drie jonge conservatoren aangetrokken, onder wie een stadsconservator.

Het Berlagegebouw wordt het museum van de twinigste eeuw, met als speerpunten de Mondriaancollectie, de Haagse school, de voor Nederland unieke collectie muziekinstrumenten, de collectie kunstnijverheid en de modecollectie. Tentoonstellingen als Picasso tot Tápies, Degas en zijn tijd, nu te zien in Museum het Paleis, zullen eveneens een plaats krijgen in het Berlagegebouw.

,,Op de bovenverdieping van het Eschermuseum wordt een zaal gebouwd, waarin de bezoekers, gezeten op stoelen met 3-D brillen, het gevoel krijgen dat ze dwars door de Eschergebouwen heenvliegen'', aldus de woordvoerder van het Gemeentemuseum. Naar verwachting opent het Eschermuseum in november 2002 zijn deuren.