Duitse zwemmer aast op Nederlandse licentie

Het Nederlandse zwemmen krijgt mogelijk versterking in de persoon van Mitja Zastrow. De 24-jarige Duitser, in eigen land kampioen op de 100 meter vrije slag, heeft de Nederlandse nationaliteit aangevraagd in de hoop over ruim twee jaar met de estafetteploeg (4x100 vrij en/of 4x100 wissel) een gooi te kunnen doen naar olympisch goud.

,,Mitja beseft dat hij `Athene' vermoedelijk niet op eigen kracht zal halen, en daarom wil hij zijn geluk in Nederland beproeven'', verklaart oud-topzwemmer Marcel Wouda, met wie Zastrow afgelopen najaar reeds in contact trad. Zastrow, momenteel nog lid van SC Wuppertal en in het dagelijks leven werkzaam als laborant, won vorig jaar de Duitse langebaantitel op de 100 vrij in een tijd van 50,03. Hij hoopt zich binnenkort aan te sluiten bij PSV uit Eindhoven, een van de hofleveranciers van de nationale ploeg, en eind juli namens Nederland deel te nemen aan de Europese kampioenschappen langebaan (50 meter) in Berlijn.

De Nederlandse zwembond (KNZB) staat niet onwelwillend tegenover het naturalisatieverzoek en heeft op basis van Zastrows sportieve verdiensten een positief advies vertrekt aan de verantwoordelijke instanties. Niettemin heeft topsportcoördinator Ad Roskam aangedrongen op een gesprek met zowel trainer, bond als zwemmer. ,,Om meer inzicht te krijgen in Zastrows achtergronden en beweegredenen.''

Drie jaar geleden deed zich een soortgelijk geval voor, toen de Belg Hans Bijlemans met succes een Nederlands paspoort aanvroeg. Ook hij sloot zich aan bij de Eindhovense topclub PSV. Bijlemans wist zich evenwel niet te kwalificeren voor de in Sydney gediskwalificeerde olympische estafetteploeg op de 4x100 vrij.