Dubbele petten Rabo bij Beter Bed

De Rabobank heeft botsende uitgangspunten bij het bod van participatiemaatschappij Nesbic op de beddenwinkelketen Beter Bed. De kredietafdeling van de bank heeft Nesbic de benodigde leningen toegezegd voor de overname, en steunt daarmee het bod, terwijl de effectenafdeling het bod van 16 euro per aandeel als te laag van de hand wijst en ruimte ziet voor een betere prijs.

De afwijzende houding van diverse grote beleggers in Beter Bed en het negatieve advies van enkele analisten, waaronder analist J. Voss van Rabo Securities, hebben het sentiment op de financiële markten versterkt dat het huidige bod van Nesbic het niet haalt. De koers van Beter Bed steeg de afgelopen dagen al boven 16 euro, het signaal dat beleggers meer verwachten. ,,De markt gelooft in een hoger bod'', zegt Voss.

,,De afwijzing van het bod is het beste bewijs van de scheiding tussen de kredietafdeling en effectenanalisten (bij de Rabobank)'', zegt Voss. Hij vindt dat Beter Bed bezig is met een succesvol herstel na een winstwaarschuwing in 2000. Volgens de analist zou de volle potentie van de onderneming niet weerspiegeld worden in het bod van Nesbic. Hij gaat ervan uit dat een bod tussen 18 en 20 euro recht doet aan de langetermijnperspectieven van Beter Bed.

In zijn vorige week geschreven rapport over het bod maakt Voss overigens geen melding van het feit dat Rabobank ook kredietverschaffer is van Nesbic bij de overname. Voor de expliciete vermelding van zakelijke relaties van de bank bij een bedrijf waarover ook effectenresearch wordt gedaan, bestaan naar zijn zeggen geen regels.

Twee grote beleggers van Beter Bed, de vermogensbeheerders van Dexia Nederland en verzekeraar Delta Lloyd, hebben het bod inmiddels als te laag aangemerkt. Zij vertegenwoordigen ongeveer een kwart van het aandelenkapitaal. Twee andere beleggers, J. Blokker en oprichter/commissaris M. Diks, zijn wel akkoord en steken ook geld in de ,,nieuwe'' Beter-Bedonderneming die zal worden opgezet als de huidige met het bod van de effectenbeurs is gehaald.

    • Menno Tamminga