Debat in VS over vervolg van oorlog

De leider van de Democratische meerderheid in de Amerikaanse Senaat, Tom Daschle, vindt dat president George Bush de woorden `As van het Kwaad' niet had mogen gebruiken toen deze in zijn State of the Union-toespraak over Iran, Irak en Noord-Korea sprak. Dat zei Daschle gisteren in een interview met de publieke televisiezender PBS.

De uitspraken geven een verschil van mening aan tussen de Democraten en de Republikeinen over de vraag hoe de oorlog tegen terrorisme moet worden vervolgd.

Daschle vindt dat de woorden van Bush ,,negatieve gevolgen'' kunnen hebben. ,,Ik denk dat we erg voorzichtig moeten zijn met dit soort retoriek. We zien nu al dat de gematigden in Iran zich verdringen om afstand te creëren tussen `ons' en `hen', aldus de Democratische senator.

Op de vraag of de Verenigde Staten Irak zouden moeten aanvallen antwoordde Daschle: ,,Ik denk niet dat we nu een been hebben om op te staan. We hebben nog steeds een belangrijke taak te verrichten in de eerste fase van de oorlog. We hebben nog steeds Bin Laden niet gevonden. We hebben nog steeds mullah Omar niet gevonden.'' Daschle wil daaraan prioriteit geven.

De woordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, noemde de opmerkingen van Daschle ,,verwarrend''. Volgens Fleischer had de Democraat zijn ongenoegen meteen na het uitspreken van de State of the Union moeten verwoorden. ,,Hij lijkt niet erg consequent'', aldus Fleischer. Volgens een woordvoerder van Daschle betekenen diens uitspraken niet dat de senator de oorlog tegen terrorisme niet langer steunt. ,,De senator zal zijn steun blijven geven.''

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, die zich tot dusver op de vlakte had gehouden over de State of the Union-toespraak van Bush, heeft de VS gisteren gewaarschuwd Europese bondgenoten niet tot satellietstaten te reduceren. Ondanks verschil in grootte en gewicht laten partners in bondgenootschappen van vrije democraten zich niet reduceren tot volgelingen, aldus Fischer.

Fischer: pagina 6