Corus bereikt CAO-akkoord voor IJmuiden

Staalbedrijf Corus en de vakbonden hebben na ruim twintig uur onderhandelen een CAO-principeakkoord bereikt. De circa 10.000 werknemers krijgen 7 procent meer loon over een periode van 26 maanden.

Van die 7 procent is een half procent een eenmalige uitkering per 1 januari volgend jaar. Voorwaarde daarvoor is dat het bedrijfsresultaat van Corus Staal in IJmuiden over dit jaar ten minste 22,5 miljoen euro is. De loonsverhoging voor dit jaar bedraagt 2,75 procent. Volgend jaar komt daar 3 procent bij. Per 1 januari 2004 volgt dan nog eens een verhoging van 0,75 procent.

Werknemers die in 1945 zijn geboren mogen met vervroegd pensioen op hun 61ste jaar. Werknemers die in 1946 zijn geboren krijgen er vijftien vrije dagen bij. In een eerder stadium eisten de bonden 4 procent loonsverhoging over een periode van een jaar. Corus gaf toen aan niet verder te willen dan een salarisverbetering van 1 procent voor veertien maanden.

De onderhandelingen voor de CAO, die met terugwerkende kracht per 1 februari ingaat, verliepen de laatste rondes behoorlijk stroef. De werknemers toonden zich de laatste weken al bereid om acties te voeren. De bonden hadden Corus een ultimatum gesteld om voor 14 februari met een beter bod te komen. Dat leidde tot de uitnodiging om dinsdag te komen overleggen. Het verbeterde bod bestond aanvankelijk uit een CAO van 26 maanden met nauwelijks meer dan 1 procent meer loon. De bonden veegden dat van tafel. Daarna kwam men alsnog tot een akkoord.

De onderhandelaar van FNV Bondgenoten zegt blij te zijn dat de partijen eruit zijn. ,,Het is een goed resultaat. Al onze hoofdpunten zijn bereikt.'' Volgens de FNV-onderhandelaar kan de Corus-CAO dienen als ,,een goed voorbeeld voor de bedrijven waar de werkgevers moeilijk doen''. ,,Zeker voor die bedrijven waar het ook wat slechter gaat, zoals bij Corus.''

CNV Bedrijvenbond is uitermate tevreden met het bereikte akkoord. ,,Dit is het best denkbare resultaat'', aldus een woordvoerder van de bond. ,,Deze principe-overeenkomst wordt absoluut positief voorgelegd aan de leden.'' Dat zal donderdag in drie sessies gebeuren. Het resultaat daarvan moet donderdagavond bekend zijn.

Het bereikte akkoord bij Corus IJmuiden staat los van de loononderhandelingen in Engeland, waar gisteren uitlekte dat Corus wegens de aanhoudende verliezen en slechte situatie op de staalmarkt de salarissen voor het gehele personeel voor dit jaar heeft bevroren. Brits staal blijft te duur. Dat is het gevolg van de hoge koers van het pond en de goede concurrentiepositie van staalbedrijven in Oost-Europa. 18 maart komt het bedrijf met de jaarcijfers. Corus heeft vorig jaar opnieuw een mega-verlies geleden. In IJmuiden wordt daarom het salaris van ongeveer 100 topmanagers bevroren.