Conflict Philips over optieplan

Philips Nederland is in hooglopend conflict verwikkeld met zijn ondernemingsraad over de vraag welke werknemers en op welke gronden aandelenopties krijgen als extra beloning.

In een kort geding dat de Centrale Ondernemingsraad had aangespannen bepaalde de kantonrechter in Eindhoven onlangs dat Philips toestemming van de COR moet hebben voor het optieplan. Philips is in hoger beroep gegaan.

De raad eist inspraak in het beloningsprogramma, op grond van de Wet op de ondernemingsraad, en wil ook wat te zeggen hebben over de criteria die Philips hanteert om iemand opties te geven.

Philips vindt dat het geen instemming hoeft te vragen van de COR omdat ,,het gaat om een mogelijkheid om opties te geven en geen regeling'', aldus de woordvoerder.

Opties zijn rechten om aandelen te kopen op een bepaalde koers. Toekenning ervan moet niet gebeuren op grond van iemands ,,blauwe ogen, maar op grond van vastgelegde meetpunten'', zegt COR-voorzitter Wim Groenendijk. Zo'n 2.000 van de ongeveer 14.000 werknemers die vallen onder de Nederlandse Philips-CAO voor hoger personeel hebben in 2001 voor het eerst opties gekregen.

Opties zijn voor topmanagers een wijdverbreid beloningsinstrument. Voor financieel bestuurder Jan Hommen van Philips loopt vandaag een optieserie af die hem, als hij de aandelen nu verkoopt, 9,6 miljoen euro oplevert. Hommen kreeg het optiepakket vijf jaar geleden toen Philips hem aantrok.

Op grond van welke prestaties of arbeidsmarktomstandigheden de werknemers van Philips Nederland hun opties hebben gekregen, is voor de ondernemingsraad onduidelijk. Soms betreft het hoger opgeleide jongeren die het bedrijf graag aantrekt of vasthoudt, soms gaat het om mensen die een specifieke prestatie hebben geleverd. Groenendijk: ,,We willen weten hoe iemand in aanmerking kan komen voor zo'n beloning.''

Momenteel zit het CAO-overleg tussen Philips en de bonden vast omdat Philips 2 procent loonsverhoging wil geven, 1,5 procentpunt lager dan de inflatie. De vakbond wil 3,75 procent verhoging.

De ondernemingsraad wil het liefst dat alle 31.000 werknemers op alle niveaus in het bedrijf kans maken opties te krijgen. ,,Ik vind dat iedereen in principe een toegevoegde waarde levert voor het bedrijf'', zegt Groenendijk.

profiel jan hommen: pagina 18

    • Frederiek Weeda