Cable&Wireless ook in opspraak

Net als KPNQwest ligt ook het Britse telecombedrijf Cable & Wireless onder vuur als gevolg van geavanceerde boekhoudtechnieken die de resultaten extra glans geven. Het bedrijf geeft toe huurcontracten met branchegenoten te hebben gesloten waarbij feitelijk geen geld was betrokken. Cable & Wireless ontkent echter dat er sprake is geweest van zogeheten `hollow swaps', loze ruiltransacties met als enig doel omzet te realiseren.

De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission heeft naar aanleiding van de ineenstorting van telecombedrijf Global Crossing inmiddels een onderzoek ingesteld naar de hollow swaps. Volgens financieel directeur Robert Lerwill van C&W hebben de transacties altijd wel een commercieel doel gehad, ook al kwam er niet direct geld aan te pas. ,,We zijn nooit bij transacties betrokken geweest waaraan geen commerciële grondslag lag'', verklaart hij tegenover de Financial Times. Een anonieme medewerker van C&W heeft gesteld dat vooral tegen het einde van het kwartaal, vlak voor de presentatie van resultaten, capaciteit-verkopen plaatsvonden. ,,Het is niet meer dan logisch dat het enthousiasme groter wordt tegen het eind van een periode'', aldus Lerwill. In het afgelopen jaar verhandelde C&W voor 369 miljoen pond (590 miljoen euro) netwerkruimte op een totale omzet van 7,5 miljard pond.