Beleggers claimen gezamenlijk geld van Labouchere

Een groep van 22 gedupeerde beleggers heeft de handen ineengeslagen in zijn strijd tegen Bank Labouchere. Allen hebben de afgelopen jaren belegd bij de bank, die is opgegaan in Dexia Nederland. Zij hebben naar eigen zeggen grote verliezen geleden op hun aandelenportefeuilles. De geschatte schade loopt in de miljoenen euro's. Zij houden de bank verantwoordelijk voor deze schade.

Dat heeft hun raadsman, W. Schonewille van het Haagse advocatenkantoor Barents & Krans, vanmorgen bevestigd. De advocaat is met zijn cliënten de zaak aan het inventariseren. ,,Wij zijn de dossiers naast elkaar aan het leggen. Er zijn zeer veel overeenkomsten. We gaan eerst kijken of we er uit komen met de bank, lukt dat niet dan zal de gang naar de rechter moeten volgen.'' Centraal staat hier de zorgplicht van de bank ten aanzien van zijn cliënten. Hoe ver reikte de verantwoordelijkheid van de bank, en waar begon die van de klanten. Dexia Nederland wil geen commentaar geven. ,,Wij gaan niet in op individuele schadegevallen'', zegt een woordvoerder.

De bank en cliënten hadden een adviesrelatie met elkaar. Twee accountmanagers adviseerden de beleggers over hun aan- en verkopen. De portefeuilles van de betrokken beleggers bestonden op een gegeven moment voornamelijk uit hightech-fondsen, aandelen die vaak zijn aangeschaft toen de internethype in 2000 op de weg terug was. ,,De advisering was te eenzijdig en te risicovol. Er is te weinig rekening gehouden met de achtergrond van de cliënten'', zegt een woordvoerder van de beleggers. ,,Er zitten mensen bij die 85 procent van hun vermogen hebben verloren.''

Onder de gedupeerde cliënten zit ook een hoogbejaard echtpaar. Raadsman Schonewille: ,,De accountmanager van de bank kwam bij hen thuis met de mededeling dat de portefeuille de tand des tijds niet meer kon doorstaan. De volgende dag werden in de portefeuille 93 transacties verricht in voornamelijk ICT-aandelen zonder dat daarvoor toestemming was gegeven door de cliënten.''

Het gaat hier niet om een collectieve rechtszaak. De beleggers hebben de handen ineengeslagen omdat ze naar eigen zeggen op identieke wijze zijn behandeld. Ze wisselen informatie met elkaar uit ter ondersteuning van hun eigen dossiers. Hun aandelenportefeuilles toonden grote overeenkomsten. Van Voorst: ,,Er zaten technologie-aandelen bij, die weinig werden verhandeld. Elke transactie in zo'n fonds veroorzaakte koerssprongen. Op een gegeven moment kon je er bijna niet van af.''

De affaire kwam in de zomer van vorig jaar in een stroomversnelling nadat een rechtszaak van twee ontevreden cliënten van Labouchere bekend werd. De beleggers hebben de bank voor de rechter gesleept, waarna zich meer cliënten meldden met klachten over de bank.

    • Philip de Wit