Belegger meed al ruilhandelaars

Voor fondsmanager René van der Zeeuw van Robeco komt de plotselinge commotie rond KPNQwest nauwelijks als een verrassing. ,,Afgelopen zomer waren de zogeheten `hollow swaps' al een reden om volledig uit bedrijven als Cable & Wireless, KPNQwest en Carrier1 te stappen.

Gelukkig heeft KPNQwest dergelijke praktijken nooit onder stoelen of banken gestoken''. Volgens Van der Zeeuw hebben vooral de praktijken rond Enron het klimaat veranderd. ,,Alles wat dubieus is, zoals die loze transacties, wordt nu door de markt en door de media – terecht – onder een loep gelegd.'' Gisteren werd ook bekend dat KPNQwest niet langer een belastingvoordeel van 110 miljoen euro opvoert dat nog niet is gerealiseerd. Sinds 1999 had het bedrijf dit ongerealiseerde voordeel wel al in de boeken gemeld. Dat is volgens het bedrijf in overleg gedaan met accountant Andersen die ook de boeken bij het gesneefde Enron en Global Crossing controleerde.

Van der Zeeuw vindt het onterecht dat `de markt' de schuld krijgt van de discutabele boekhoudpraktijken. ,,Natuurlijk is de druk groot. Er is een harde strijd om het schaarse kapitaal. Maar dat is nog geen reden om de gebruikelijke normen te laten varen.'' Beleggers hebben KPNQwest de laatste dagen laten vallen. De afgelopen drie weken verloor het aandeel een derde van zijn waarde.