Arm Shell

De nettowinst van British Petroleum (BP) is in het vierde kwartaal als gevolg van de lagere olieprijzen volgens verwachting met 46 procent gedaald naar 2,2 miljard pond sterling. De nettowinst van Shell viel in dezelfde periode met 47 procent terug.

Arm Shell. De succesvolle herstructurering had de Brits-Nederlandse oliegigant klaar moeten maken voor nieuwe groei, maar die is uitgebleven. BP heeft daarentegen de kranen wagenwijd opengezet. De productie van BP is vorig jaar meer dan twee keer zo snel gegroeid als die van Shell, terwijl het productiepotentieel werd aangevuld met nieuwe reserves, waardoor de weg is vrijgemaakt voor toekomstige groei.

Weliswaar zal het niet eenvoudig zijn de nieuwe voorraden, die zich voornamelijk in de oceaanbodem bevinden, te exploiteren. Maar voor ieder geproduceerd vat olie vond het concern vorig jaar bijna twee nieuwe, wat driemaal meer is dan bij Shell. Alsof het deze voorsprong wil benadrukken heeft BP het dividend zelfs met 12 procent (in ponden) verhoogd, tegen een stijging van slechts 1,4 procent bij Shell.

Toch is het voor beleggers lastiger om tussen de twee bedrijven te kiezen dan op het eerste gezicht lijkt. Om te beginnen worden de aandelen van BP nu al verhandeld tegen een premie van 10 procent. Omdat het concern gevoeliger is voor schommelingen in de exploratie en de productie, zal zijn koers sterker reageren dan die van Shell als de olieprijs daalt.

Beleggers die twijfelen aan de oprechtheid van de Russische belofte aan OPEC om de olieproductie in te krimpen, of die zich zorgen maken over de kracht van de wereldeconomie, kunnen beter hun geld zetten op Shell, dat over een groter en stabieler distributienetwerk en Europese gasbelangen beschikt. Of ze kunnen de aandelen kopen van een Europees energieconcern met grote bezuinigingsmogelijkheden, zoals het Italiaanse Eni of het Franse TotalFinaElf. Andere beleggers die een wereldwijd economisch herstel verwachten of bang zijn voor een aanval van de VS op Irak, kunnen via BP op hogere olieprijzen speculeren.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone