Zalm, Kamer content met compromis EU

In politiek Den Haag is instemmend gereageerd op het compromis dat de Europese ministers van Financiën vannacht bereikten over de begrotingstekorten van Duitsland en Portugal.

De beide lidstaten worden niet officeel berispt maar nemen onder druk van de Commissie wel voldoende maatregelen om hun begrotingen uiterlijk in 2004 weer op orde te hebben. Minister Zalm (Financiën), zelf betrokken bij de besprekingen in de eurogroep van twaalf lidstaten, vatte vanmorgen de onderhandelingen kernachtig samen: ,,Early warning, quick response.'' De maatregelen die met name Duitsland heeft aangekondigd zijn volgens een woordvoerder van Zalm ,,meer dan de Commissie om had gevraagd''.

Afgelopen donderdag stelde Zalm in een voorbereidend overleg met de Kamer nog dat er wat hem betreft niet gemarchandeerd kon worden met de regels van het stabiliteitspact. ,,Duitsland komt volgens de verdragstekst in aanmerking voor een zogenoemde `early warning', geen twijfel over mogelijk'', zei Zalm toen. Dat de minister nu toch akkoord is met het van tafel halen van de waarschuwing van de commissie is ook volgens de meeste fracties in de Tweede Kamer een signaal dat Duitsland voldoende maatregelen heeft genomen om de begroting weer in evenwicht te brengen. PvdA'er Crone: ,,De waarschuwing heeft zijn werk gedaan. Er moeten harde garanties van Duitsland zijn.'' De VVD vindt dat de waarschuwing geen doel op zich mag worden. Kamerlid Van Beek: ,,Het gaat om het eindresultaat, dat hebben we Zalm ook gezegd. Het doel is de begroting weer op orde te krijgen, en als dat hiermee helder is, dan is dat mooi.''

GroenLinks'er Vendrik is tevreden. ,,Duitsland heeft voornamelijk een conjunctureel probleem, structureel gaat het best goed met hun begroting. Het zou raar zijn ze nu hard te veroordelen terwijl ze er weinig aan kunnen doen.'' Vendrik concludeert echter dat ,,sommige landen in Europa blijkbaar meer gelijk zijn dan anderen''.

De CDA'er De Haan kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er toch is gemarchandeerd. ,,Het is teleurstellend dat er een politiek compromis bereikt is. De suggestie van Eurocommissaris Solbes is niet opgevolgd. Dit kan leiden tot inflatie van het instrument `gele kaart'.''