Winst Brits BP daalt door lage olieprijs

De lage olie- en gasprijzen en de afname van de economische groei hebben de winst van het Britse olieconcern BP flink onder druk gezet. In het vierde kwartaal werd de winst bijna gehalveerd tot 2,2 miljard dollar (2,5 miljard euro). Vorige week liet concurrent Koninklijke Shell eenzelfde winstdaling zien.

De winst over heel 2001 daalde met ruim 1 miljard dollar naar 13,2 miljard dollar, maar desondanks zei BP vanmorgen tevreden te zijn over het afgelopen jaar. BP rekent op verdere autonome groei in 2002. ,,Dit is een sterk resultaat in een gemengd jaar'', zei BP-topman Lord Browne.

De resultaten van de belangrijkste divisies – gas, exploratie en productie en rafinage – lieten allemaal grote winstdalingen zien in het vierde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De grootste verliezer was de divisie exploratie en productie, waarvan de winst in het laatste kwartaal van 2001 halveerde. De divisie `gas' noteerde een winstdaling van 42 procent. Browne was echter gematigd positief omdat de autonome winstgroei over het hele jaar toenam en de productie van gas en olie met 5,5 procent stegen.

Net als Shell ziet BP 2002 als een lastig jaar, maar het verwacht dat de vraag naar olie in de loop van het jaar weer toe kan nemen. Topman Browne zei zelfs dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) in de tweede helft van het jaar de productie wellicht weer op zal moeten schroeven als het herstel van de wereldeconomie de vraag naar olie doet toenemen. Maar voorlopig lijkt de prijs van olie rond de 20 dollar per vat te blijven steken. ,,Als de laatste productievermindering van OPEC in lijn is met de afgenomen vraag naar olie zal de markt waarschijnlijk stabiel blijven in de eerste helft van 2002'', aldus Browne.

De laatste keer dat OPEC de productie terugbracht was eind december. Landen als Rusland, Noorwegen en Mexico, die niet lid zijn van de OPEC, beloofden ook de productie te verlagen, maar de overeenkomst kwam pas tot stand na weken van geruzie en het is onduidelijk hoe lang de afspraak zal blijven staan. Ook de gasprijzen blijven onder druk staan.