Waarschuwing van FBI voor aanslag in Amerika of Jemen

De Amerikaanse federale recherche (FBI) heeft gisteren gewaarschuwd voor een mogelijk op handen zijnde aanslag in de Verenigde Staten of Jemen. De actie zou zijn beraamd door een Jemeniet van Saoedische komaf en zou vandaag al kunnen plaatshebben.

De FBI verklaarde dat ,,recent verkregen informatie duidt op een mogelijke aanval in de Verenigde Staten of tegen een Amerikaans doel in Jemen omstreeks 12 februari''.

Specifieke doelen werden niet genoemd. Wel zei de FBI dat een of meer mensen rondom de Jemeniet Fawaz Yahya al-Rabeei mogelijk een actie voorbereiden. De man zou in 1979 in Saoedi-Arabië zijn geboren. Al-Rabeei bedient zich van vele aliassen, zoals Furqan.

De FBI baseert zijn waarschuwing onder meer op verklaringen uit Afghanistan en op verhoren van Afghaanse gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay. De federale recherche heeft via verscheidene media foto's van de man verspreid en vraagt burgers uit te kijken naar Al-Rabeei.

De verklaring van de FBI is een van de meest expliciete waarschuwingen die de dienst de afgelopen maanden heeft gegeven. Amerikaanse overheidsdiensten waarschuwden vier keer eerder voor mogelijke aanslagen. Begin februari zei de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, dat de VS rekening moeten houden met de mogelijkheid van nog ,,veel dodelijker'' aanvallen dan de aanslagen van 11 september op New York en Washington. Zijn waarschuwing viel samen met berichten dat de FBI over informatie beschikte dat terroristen aanslagen op nucleaire installaties beraamden.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, Gray Davis, waarschuwde in november vorig jaar voor aanslagen op de belangrijkste bruggen in die staat. De gouverneur zei dat hij de plannen bruggen op te blazen van verscheidene bronnen heeft gehoord, onder meer van de FBI. Volgens Davis zouden terroristen zes keer willen toeslaan tussen 2 en 7 november.

Op 11 oktober vorig jaar alarmeerde de Amerikaanse regering eveneens de bevolking en waarschuwde voor aanslagen met vliegtuigen. Eind september werden filmstudio's in Hollywood gewaarschuwd voor aanslagen. De FBI zou toen een telefonische bedreiging hebben ontvangen die gericht was tegen ,,een filmstudio''.

Dat tot nu toe geen concrete aanslagen volgden, komt volgens de federale recherche door de waarschuwingen.