VS-Centraal Azië: ook hulp ondanks schendingen

De Amerikaanse regering zal financiële en economische steun aan de landen van Centraal-Azië niet intrekken als de regimes van die landen weigeren te voldoen aan internationale maatstaven op het gebied van de mensenrechten en de democratisering. Dat zei gisteren de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Elizabeth Jones, na een rondreis door de vijf landen, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Kirgizië en Tadzjikistan. Ze gaf toe dat het haar moeilijk viel de leiders van die landen te overtuigen van de noodzaak mensenrechten te respecteren: ,,Ik kan niet zeggen dat ze het begrijpen. Ik had het moeilijk met de Turkmeen [president Nijazov van Turkmenistan]. En president Karimov van Oezbekistan zei dat hij de zaken onder controle moet houden omdat de mensen [in Oezbekistan] niet rijp genoeg zijn om te begrijpen hoe het moet''. De VS breiden de hulp aan de landen van Centraal-Azië sterk uit nu ze hen nodig heeft in de oorlog tegen het terrorisme. Die hulp wordt in geval van schendingen van de rechten van de mens niet ingekrompen, aldus Jones, omdat ,,de VS-hulp niet direct in de regeringskas belandt en het dus geen zin heeft [de geldstroom] af te snijden als straf voor de situatie van de mensenrechten''. Ze zei verder dat de VS van militaire faciliteiten in Centraal-Azië gebruik willen maken ,,zolang we ze nodig hebben, en hoe lang dat is kan op dit moment niemand zeggen''.