Vrouwelijke monnik taboe in Thailand

De wijding van de eerste vrouwelijke boeddhistische monnik heeft in Thailand voor opwinding gezorgd. De religieuze autoriteiten weigeren haar te erkennen als monnik.

Monniken zijn in Thailand verantwoordelijk voor de religie, nonnen voor het beheer van de tempels. In Thailand kunnen vrouwen wel non worden, maar geen monnik. Varangghana Vanavichayen, een 55-jarige gescheiden moeder van twee kinderen uit Australië, werd zondag tijdens een ceremonie toch tot monnik gewijd. Ruim twintig vrouwelijke monniken uit onder meer Sri Lanka, Tibet en Indonesië, waar men wel toestaat dat vrouwen monnik worden, woonden de plechtigheid bij. Een vrouwelijke monnik uit Sri Lanka leidde de ceremonie.

De directeur-generaal van het ministerie van Religie, Sithiwong Tantayapisalsut, zei gisteren dat de Thaise boeddhistische wetten niet toestaan dat vrouwen monnik worden. ,,Alhoewel de Thaise grondwet vrijheid van godsdienstuitoefening garandeert, erkennen onze religieuze wetten vrouwelijke monniken niet'', zo zei Tantayapisalsut.