Verklaring ingetrokken

W. Bettink, `kroongetuige' bij de eerdere veroordelingen in de Puttense moordzaak, heeft vanmorgen al zijn eerdere verklaringen ingetrokken. De twee veroordeelden in de zaak, W. Viets en H. Du Bois, zijn volgens Bettink `onschuldig', zo heeft hij voor het Leeuwarder Gerechtshof gezegd bij de heropende behandeling van de verkrachting van en moord op de 23-jarige Christel Ambrosius.

De belastende verklaringen die Bettink in 1994 heeft afgelegd zouden zijn ,,verzonnen'' en ,,onder druk van de recherche'' tot stand zijn gekomen. Gisteren werd ook bekend dat de Franse seriemoordenaar Guy Georges niet de moordenaar is van de in 1994 verkrachte en vermoorde Ambrosius. Onderzoek van het DNA sluit Georges als verdachte in deze zaak uit, zo heeft de Leeuwarder advocaat-generaal J. van der Neut verklaard.

Het openbaar ministerie heeft het DNA-profiel van Georges laten vergelijken met het DNA van de spermadruppel die op het been van Ambrosius werd gevonden. Het onderzoek leverde geen overeenkomsten op, zo bleek gisteren op de eerste dag van de in Leeuwarden heropende behandeling van de moordzaak. Georges werd vorig jaar in Frankrijk tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeven vrouwen. Het is bekend dat hij in 1994 in Nederland is geweest. Op 9 januari 1994 werd de 23-jarige Ambrosius vermoord in het huis van haar oma in Putten.

De zaak rond de moord op Ambrosius is heropend nadat de Hoge Raad in de zomer van 2001 oordeelde dat er sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden die een herziening van de zaak noodzakelijk maken. Het Hof hoort sinds gisteren enkele tientallen getuigen en getuige-deskundigen. Oud-politiecommissaris J. Blaauw werd als eerste gehoord. Volgens hem zijn er tal van fouten gemaakt in het politieonderzoek, dat hij ,,onprofessioneel'' noemt. Blaauw schreef twee rapporten en een boek over de zaak. Hij meent dat de bekentenissen van Viets en Du Bois, die in 1995 werden veroordeeld tot elk tien jaar gevangenisstraf voor de moord, onder druk van de politie tot stand zijn gekomen. Viets en Du Bois trokken hun bekentenissen later terug.

De herkomst van de spermadruppel, die ook niet afkomstig is van de Du Bois en Viets, is voor het OM nog een raadsel. Een aantal andere Europese landen is verzocht het DNA-profiel te vergelijken met profielen in forensische databanken. De resultaten van deze onderzoeken laten voorlopig nog op zich wachten. Ook aanwijzingen in de richting van Viets en Du Bois worden nog nader onderzocht, ondermeer een mes dat door Du Bois weggegooid zou zijn.