snoekbaars uit de oven

Van alle commercieel verkrijgbare zoetwatervis vind ik snoekbaars wel een van de meest verrukkelijke soorten. Indien de vismarkt geen soelaas biedt, kan snoekbaars worden besteld bij een goede visboer – die altijd een eigen korte aanvoerlijn voor vaderlandse zoetwatervis heeft. Het lekkerst is het de vis in zijn geheel samen met wat boter en een drupje droge witte wijn in de oven te braden, maar vanwege zijn vele dunne graatjes is niet iedereen van deze bereidingswijze gecharmeerd. Daarom tref je meestal filets van snoekbaars aan op de markt of bij de visboer. In de oven hebben deze snoekbaarsfilets weinig tijd en aandacht nodig en het resultaat is overheerlijk en gemakkelijk te consumeren.

Bereiding: Bestrooi de filets aan weerszijden met zout en laat dit 5 minuten intrekken zodat het visvlees iets `ophardt'. Smelt de boter in een pannetje en kwast hiermee aan weerszijden de filets in alsook de bodem van een ruime ovenschaal. Leg de filets zogezegd kop om staart in de ovenschaal. Leg op iedere filet 3 gehalveerde plakjes citroen. Schuif de schaal in een op 180° C voorverwarmde oven en laat de vis ongemoeid garen in 12-15 minuten. De garingstijd is afhankelijk van de dikte van de filets. Maal er vlak voor het serveren wat peper overheen. Die kleine en verrukkelijke roseval-aardappels met hun flinterdunne, fletsrode schilletje worden intussen met schil en al in ruim kokend en gezouten water gaargekookt in circa 15 minuten.

Lekkere aardappels hebben een naam, dus mijd al die geschilde en voorgesneden naamloze aardappels in krimpfolie. Die hebben geen smaak! Zet een zoutvaatje met middelfijn zeezout (liefst fleur de sel) op tafel om de roseval-aardappeltjes mee te bestrooien zodra ze op het bord zijn opengesneden. Wie meer werk van de overheerlijke snoekbaars wil maken serveert de filets eens met Salsa Veneziana waarvoor het recept binnenkort volgt. Zeer de moeite waard allemaal.

    • Florine Boucher