Record Van Velde, zege FitzRandolph

Met een nationaal record heeft Gerard van Velde de basis gelegd voor een hoge eindklassering op de olympische 500 meter. De Nederlandse schaatser eindigde gisteren in de eerste race van de sprint op de vierde plaats, met een tijd van 34,72 seconden. Het oude record stond met 34,87 al drie jaar op naam van Jan Bos, die in Salt Lake City teleurstelde met een twaalfde plaats. Erben Wennemars werd gedeeld achtste. Ids Postma eindigde op de 29ste positie.

Van Velde maakt vanavond in de tweede race van de 500 meter een kans op een podiumplaats in Salt Lake City. Hij had gisteren een achterstand van 0,3 seconden op de Amerikaanse ritwinnaar Casey FitzRandolph. Van Velde rijdt vanavond in de zestiende rit tegen de Amerikaan Joey Cheek. De Nederlander begint net als zijn concurrenten in de buitenbaan.

Van Velde heroverde gisteren na zes jaar het Nederlands record op de kortste sprintafstand. Hij dankte de nieuwe toptijd aan zijn goede opening. Sneller dan 9,67 seconden was een Nederlander nog nooit geweest op de eerste 100 meter. ,,In de bochten ging het echter een stuk minder. Daar ligt ook de winst op dinsdag. Ik moet hier 34,5 kunnen rijden. En dan doe je mee voor de medailles'', zei Van Velde.

Bos ondervond hinder van de val die Wotherspoon naast hem in de binnenbaan veroorzaakte. ,,Natuurlijk leidt het af. Er is direct veel onrust in de hal. Je concentratie is op zo'n moment weg. Onderweg mis je een richtpunt. Ik reed nu een wedstrijd in mijn eentje. En dat was geen beste.''

Naar aanleiding van de vele valpartijen ontstonden in de Olympic Oval discussies over de snelle baan. ,,Het ijs is verraderlijk'', meende Van Velde. ,,Je denkt grip te hebben en als je dan keihard afzet, slaat het weg. De hele week is de ijsvloer al wisselend van niveau.''