Politieke maskerade 3

Heeft Pim Fortuyn het afgelopen weekeinde zijn electoraal masker van politieke correctheid laten vallen, of heeft hij met zijn uitspraken een te ver doorgevoerde politieke correctheid ontmaskerd? Dit is de vraag die politiek Nederland koortsachtig bezighoudt sinds Pim Fortuyn liet weten artikel 1 van de Grondwet te willen schrappen en tevens de grenzen te willen sluiten voor geloofsfundamentalisme. De wijze echter waarop de fractievoorzitters van de vier grote partijen, als door een leger horzels gestoken, de alarmklok luiden is een ingestudeerde politieke maskerade.

Het politiek establishment piekert zich suf hoe men de opkomst en populariteit van Leefbaar Nederland inhoudelijk (lees politiek correct) een halt toe kan roepen. Pim Fortuyn heeft met zijn meest recente uitspraken de politiek gevestigde orde ongelooflijk in de kaart gespeeld.

De vier lijsttrekkers staan welhaast in de polonaise om aan alle media hun afkeer van Pim Fortuyns verklaringen kenbaar te maken. Allen vinden zij dat de rechtsbeginselen van onze democratie zijn overschreden. Allen haasten zich te verklaren dat Pim Fortuyn met zijn uitspraken zichzelf heeft gediskwalificeerd. Met de `uitstraling' van een zojuist behaalde verkiezingswinst verklaren ze dat het enige wat hen te doen stond, wachten was. Slechts uit te zien naar het heuglijke moment waarop Pim Fortuyn door het ijs zou zakken. Gezien de flinterdunne en ijsgladde contouren van de hier ingeburgerde politieke correctheid kon je daar inderdaad op wachten.

Voor de uiterst benepen poortwachters van de vaderlandse `tolerantiepolitiek' zijn met de uitspraken van Pim Fortuyn de grenzen van politieke correctheid bereikt. Zichtbaar verguld met dit geboden buitenkansje haast men zich samenzweerderig Pim Fortuyn politiek voor dood te verklaren, want dat doet het goed, dat voelt veilig, het lucht op en bovendien, het allerbelangrijkst: het scoort.

Tot slot, de wijze waarop in het heersende politieke klimaat iemand van de ene op de andere dag als ongewenst kan worden `afgeserveerd' is nog het meest verontrustend. Ik ken hordes politici van vaderlandse bodem die in het verleden wel eens gelijk Pim Fortuyn minder genuanceerde uitspraken hebben gedaan. Nog nooit is een van hen zo onverbiddelijk door de politieke elite neergesabeld. De gretigheid waarmee de vier grote fractieleiders van hun geschoktheid en verbijstering gewag maken, bevestigt nog maar eens te meer dat struisvogelpolitiek floreert.

    • M.F.M. Hofman