OM: brieven kwijt in glycerinezaak

Bij het Haagse openbaar ministerie zijn gegevens verdwenen over de Amerikaanse advocaat die betrokken is bij de omstreden schikking met het Alphense bedrijf Vos BV. Dit blijkt uit schriftelijke antwoorden van het OM op vragen van deze krant.

Vervuilde glycerine van het bedrijf werd in 1996 in Haïti verwerkt in koortswerende siroop voor kinderen. Zeker zestig kinderen overleden vervolgens aan acute nierstoornissen.

Volgens het Haagse OM bevindt zich in het dossier slechts ,,een faxvoorblad'' van advocaat David

Mishael. De advocaat uit Miami had zich in een brief (d.d. 30 september 1997) bij het OM gemeld als vertegenwoordiger van 55 Haïtiaanse ouders. De brief, waarin hij het OM informatie vroeg, werd volgens Mishael zowel per fax als per Federal Express gestuurd. Hij heeft schriftelijke bewijzen dat de brief aankwam. De zending per koerier werd voor ontvangst getekend door een OM-medewerker.

De brief van de Amerikaanse advocaat is van groot belang, omdat het OM hem de gelegenheid had moeten geven tegen de schikking met Vos beklag te doen bij het hof. Het college van procureurs schreef eind vorige maand nog aan minister Korthals (Justitie) dat ,,ondanks naspeuringen'' gegevens ontbraken om nabestaanden op de hoogte te brengen. Advocaat Mishael dient deze week alsnog een klaagschrift in.

Het OM heeft ook een conflict met de Nederlandse advocaat J. van der Wolf, die namens een aantal Haïtiaanse ouders van overleden kinderen al beklag deed. Volgens het OM had hij eind 2000 telefonisch laten weten geen beklag te doen tegen een eventuele schikking. De Soester advocaat spreekt dit tegen. Van der Wolf overweegt intussen van het OM heropening van het strafrechtelijk onderzoek tegen Vos te eisen wegens mogelijke ,,nieuwe feiten''. Dit naar aanleiding van uitlatingen in deze krant van Amerikaanse hoogleraren, die autopsie op Haïtiaanse slachtoffers verrichtten. Deze hoogleraren menen dat er geen enkele twijfel kan bestaan aan het causaal verband tussen de vervuilde glycerine en de dodelijke nierschade bij de kinderen.

Het Haagse OM relativeert in zijn schriftelijke reactie aan deze krant het belang van autopsie-rapporten, waarover het na eerdere ontkenningen nu wel zegt te beschikken. ,,Het gaat immers niet alleen om de vaststelling van de feitelijke doodsoorzaak, maar ook om de overige feitelijke omstandigheden waaronder de dood is ingetreden'', zo schrijft het OM. De Amerikaanse hoogleraren verwijten het OM dat het geen moeite heeft gedaan om hen als experts te horen. Het OM erkent in zijn reactie dat nooit medewerkers naar de VS of Haïti zijn gestuurd voor onderzoek. PvdA-Kamerlid Van Oven heeft gisteren schriftelijk aan de minister van Justitie gevraagd of er een nieuw gerechtelijk vooronderzoek komt, nu er nieuwe informatie is. De persofficier van het OM zei gisteren in het VPRO-programma Waskracht nog dat het causale verband tussen de glycerine en de dood van de kinderen niet goed was te bewijzen.

    • Hans Buddingh'