Nederlandse vrouw krijgt asiel in de VS

Een Nederlandse vrouw heeft asiel gekregen in de Verenigde Staten. Ze verbleef daar de afgelopen twee jaar al op kosten van de Nederlandse staat. Het Nederlandse ministerie van Justitie heeft meegewerkt aan de asielprocedure omdat de veiligheid van de vrouw in Nederland niet kon worden gegarandeerd.

Dit is bevestigd door haar advocaat en het Tweede-Kamerlid B. Dittrich. Het gaat om een 28-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst. Toen zij nog minderjarig was, is de vrouw door haar ouders meegenomen naar Marokko om uitgehuwelijk te worden. Zij wist na een jaar opsluiting in het ouderlijk huis alsnog te vluchten naar Nederland. Met behulp van leden van de hervormde kerk dook zij onder in Haarlem. Hier kreeg zij van justitie een nieuwe identiteit. Toch wisten, begin 2000, haar twee broers de vrouw daar op te sporen. Haar broers konden haar opsporen door een fout van de overheid: haar nieuwe gegevens bleken gekoppeld aan haar oude identiteit.

De broers deden een poging haar te ontvoeren. De vrouw dook opnieuw onder. Op aandringen van Tweede-Kamerlid B. Dittrich (D66) heeft Justitie haar opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma, dat gewoonlijk wordt gebruikt om criminele kroongetuigen te beschermen. Ze kreeg de naam `Rachelle' en werd in het buitenland ondergebracht. De vrouw die weer nieuwe persoonlijke gegevens heeft gekregen, kreeg afgelopen november een permanente verblijfstatus in de VS.

Afgelopen vrijdag veroordeelde de Haarlemse politierechter de broers tot 35 dagen celstraf en vier maanden voorwaardelijk. Aangezien de veroordeling gelijk is aan de tijd die zij in voorarrest doorbrachten, zijn de broers weer vrij.

stalker: pagina 3