KPNQwest stuwt omzet met handel

De omzet van KPNQwest is het afgelopen jaar hoofdzakelijk gegroeid door de handel in netwerkcapaciteit, met name met eigenaars KPN en Qwest. Dit blijkt uit de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers.

De totale omzet (810 miljoen euro) bestaat voor 55 procent uit lange-termijncontracten waarvan de opbrengst meteen als omzet wordt geboekt, zo bleek vanochtend. In een kwart van de gevallen gaat het om contracten waarbij KPNQwest ook weer capaciteit terugkoopt.

Over deze zogeheten hollow swaps bestaat op dit moment veel ophef in de Verenigde Staten. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderzoekt of telecombedrijven kunstmatig elkaars omzetten hebben vergroot door onderling contracten af te sluiten.

Volgens bestuursvoorzitter J. McMaster doet KPNQwest niets illegaals. De `ruilacties' zijn volgens de topman altijd op transparante wijze gepubliceerd. Alle lange-termijn contracten die zijn gesloten zijn vooruit in contanten betaald, aldus McMaster. Daarom zou de opbrengst hiervan als omzet mogen worden geboekt.

McMaster wil KPNQwest wel minder afhankelijk maken van de capaciteitshandel met branchegenoten. Het percentage van 55 procent wil hij het komende jaar terugbrengen naar ,,20 à 25 procent''. McMaster verwacht dit jaar veel nieuwe klanten buiten de telecomsector te kunnen aantrekken. In 2000 leverden de contracten 39 procent van de omzet.

Aanleiding voor het SEC-onderzoek vormt het dreigende faillissement van telecombedrijf Global Crossing, waarmee KPNQwest's moederbedrijf Qwest ook zaken deed. Qwest is ook onderwerp van het SEC-onderzoek.

Het nettoverlies in het vierde kwartaal van 2001 verdubbelde ruim ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 133 miljoen euro. De kwartaalomzet bedroeg 220 miljoen euro, 52 procent meer dan een jaar eerder.

Over het hele jaar verdubbelde het nettoverlies bijna tot 266 miljoen euro. De jaaromzet van 810 miljoen euro was 75 procent hoger dan in 2000. Het grotere verlies is volgens McMaster te wijten aan reorganisatiekosten en nieuwe Amerikaanse belastingregels, die minder goed uitpakken.