KPNQwest krijgt klappen op beurs

Het nettoverlies dat KPNQwest vanmorgen over 2001 presenteerde heeft het telecombedrijf een koersval opgeleverd van ruim 4 procent tot 5,50 euro. Het verlies was groter dan verwacht, en ook de vooruitzichten voor 2002 vielen beleggers tegen.

De koersval van KPNQwest was niet de grootste onder de hoofdfondsen op het Damrak. Telecombedrijf Versatel viel met 5,7 procent rond het middaguur, en kabelbedrijf UPC moest zelfs met 13,8 procent terug tot 0,25 euro per aandeel. Dat is vlakbij het laagsterecord van 0,23 euro van september vorig jaar. Ook KPN moest enigzins terug, met ruim 1 procent tot 5,29 euro.

De AEX-index wist een kleine winst te boeken, op basis van een koersstijging van het Dow Jones-gemiddelde van 1,44 procent gisteravond op Wall Street. Rond het middaguur stond de index een half procent hoger op nog geen 492 punten. Ook de overige Europese beurzen waren over het algemeen hoger, met een verlies van 0,3 procent in Frankfurt, maar winsten van 0,5 procent in Parijs en 0,4 procent in Londen.

De omzetten op het Damrak waren laag, en winaars en verliezers hielden elkaar goeddeels in evenwicht. Opmerkelijk is de voortgaande inhaalslag van ABN Amro ten opzichte van ING. ABN Amro, dat donderdag met jaarcijfers komt, kon een winst van een procent bijboeken, terwijl ING ruim 0,6 procent verloor.

Belangrijkste stijger was chipmachinemaker ASM Lithography, dat 3,1 procent omhoog ging. Aandeelhouder Philips kon in het kielzog 1,4 procent mee omhoog.

Midkap-fonds ASMI (toeleverancier chipindustrie) kreeg als beloning voor zijn jaarcijfers er 5,5 procent bij op 22,26 euro. BE Semiconductors volgde op de voet met een winst van 5,3 procent op 8,69 euro.

In Tokio eindigde het Nikkei-gemiddelde op de eerste handelsdag van de week – gisteren was de beurs dicht wegens een nationale feestdag – hoger. De beursindex ging met 191,93 punten omhoog tot 9.877,99 punten. Dat is goed voor een stijging van 2 procent.

Elders in Azië werd vrijwel niet gehandeld als gevolg van de viering van het Chinese nieuwjaar. De beurs van Hongkong was dicht, evenals die van Zuid-Korea. Singapore was wel open, maar eindigde onveranderd. In Australië ging het koersgemiddelde omhoog met 0,15 procent.