Koeriers coke in hospitium

Justitie gaat een groep van honderd bolletjesslikkers tijdelijk onderbrengen in het Grenshospitium voor asielzoekers in Amsterdam-Zuidoost. Ze kunnen daar tot de zomer verblijven, daarna moeten ze weer plaats maken voor vluchtelingen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vanochtend bevestigd.

Opsluiting in het Grenshospitium is nodig omdat groepsopsluiting die mogelijk is door een vorige week door de Tweede Kamer aanvaardde noodwet, pas in maart van kracht wordt. Tot die tijd is justitie aangewezen op tijdelijke voorzieningen als het Grenshospitium, politiecellen, een vleugel van het voormalige psychiatrische ziekenhuis in Santpoort en het noodhospitaal bij het Academisch Ziekenhuis in Utrecht.

De faciliteiten in het Grenshospitium zijn overigens vergelijkbaar met een normaal huis van bewaring. Het volgens de woordvoerder niet de bedoeling dat er meerdere arrestanten op een cel geplaatst worden. De honderd bolletjesslikkers worden wegens verbouwing van het complex gefaseerd in het hospitium geplaatst.

Volgens een woordvoerder van Justitie zijn sinds begin dit jaar meer dan tweehonderd drugskoeriers op Schiphol aangehouden. Er zijn aanwijzingen dat criminele organisaties vanuit de Caraïben de pakkans proberen te verkleinen door het aantal smokkelaars, met minder bolletjes dan voorheen gebruikelijk was, te vergroten. Dat leidt tot grotere druk op het team van Schiphol dat verantwoordelijk is voor de aanhouding van drugssmokkelaars.