Jury veroorzaakt rel bij paarrijden, Russen profiteren

Juryleden bij het kunstrijden hebben op de derde dag van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City voor een rel bij het paarrijden gezorgd, omdat zij het Russische duo Jelena Bereznaja en Anton Sikhuralidze ten onrechte als winnaar zouden hebben aangewezen.

De gedupeerden waren de Canadezen Jamie Sale en David Pellentier, die zich na hun vrije kür olympisch kampioen waanden. Sale balde haar vuist en Pellentier kuste spontaan het ijs. Maar vijf van de negen juryleden waardeerden echter de kür van de wereldkampioenen van 1998 en 1999 hoger.

De schijn van partijdigheid werd gevoed door de scheiding in beoordeling tussen oost en west in het jurykorps. Bereznaja en Sikhuralidze kregen de voorkeur van het Russische, Chinese, Poolse, Oekraïense en Franse jurylid. De juryleden uit Canada, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten kozen voor de regerende wereldkampioenen Sale en Pellentier. Blijkbaar een geaccepteerd verschijnsel, want Sale nam het na afloop het Franse jurylid kwalijk, dat zij van de gouden medaille was `beroofd'.

Die mening werd gedeeld door het publiek, want na bekendmaking van de uitslag steeg er een storm van protest op van de tribune. De toeschouwers wisselden minutenlang fluitconcerten af met boegeroep. Zij hadden ook vastgesteld dat Bereznaja en Sikhuralidze hun sprongen allerminst vlekkeloos hadden afgewerkt, terwijl Sale en Pellentier op het oog een gave uitvoering ten beste hadden gegeven.

Voorafgaande aan de rel rond de juryleden voerden de rivaliserende paren hun eigen koude oorlog. Tijdens de warming-up botste Sikhuralidze hard tegen Sale, die enige minuten in de kniehouding bleef zitten om bij te komen van de klap. Achteraf beweerde zij de kür met pijn in haar maag en met pijn aan haar arm te hebben afgewerkt. Haar Russische tegenstrever bestreed dat er sprake was van opzet en verklaarde zelf geen hinder te hebben gehad van de botsing.

Het Canadese paar was na afloop vanzelfsprekend boos en natuurlijk vloeiden de tranen. Pelletier gaf openlijk uiting aan zijn teleurstelling. De Canadees: ,,Dit valt zwaar, heel zwaar. Als ik later nog eens naar deze medaille kijk, zal ik zeggen dat hij glimt, maar niet genoeg. Hij had van goud moeten zijn.''

Tijdens de persconferentie moesten Bereznaja en Sikhuralidze spitsroeden lopen, omdat de Amerikaanse en Canadese verslaggevers hen als de onterechte winnaars van goud benaderden. Sikhuralidze bestreed dat en sprak van ,,een gouden kür.'' Om er op licht ironische toon aan toe te voegen: ,,Ik heb hier niet de leiding, ik schaats alleen.''

De persconferentie ontaardde in een ordinaire scheldpartij toen Russische journalisten het het paar kwalijk namen, dat zij de vragen in het Engels beantwoordden en weigerden in hun moerstaal te spreken.

,,Jullie tonen geen respect voor volk en vaderland'', riep een verontwaardige verslaggever gisteravond. Waarop Sikhuralidze hem toebeet: ,,Als je geen andere toon aanslaat, sta ik je in geen enkele taal te woord.''