Israëlisch leger schiet Palestijnse agent dood

Bij een inval in het Palestijnse dorp Halhoul op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische troepen vanochtend één man gedood. Het zou gaan om een ,,gewapende terrorist''. Volgens Palestijnse functionarissen is de gedode man een Palestijnse politieagent.

Het leger pakte in Halhoul tevens twee Palestijnen op. De twee zouden betrokken zijn geweest bij wapensmokkel en bij schietpartijen waarbij Israëliërs om het leven kwamen. Volgens de Israëlische radio zou het gaan om twee leden van de gewapende vleugel van Yasser Arafats Fatah-groep, Khaled Nabil Zamara en diens broer.

De militairen doorzochten ook een huis waar raketten zouden worden geproduceerd. In een dorp ten noorden van Jeruzalem pakte het Israëlische leger naar verluidt tien Palestijnen op.

De Israëlische inval volgt op luchtaanvallen gisteren op het hoofdkwartier van de Palestijnse veiligheidsdiensten in Gaza-Stad. Daarbij vielen 37 gewonden. Volgens Israëlische media zou het leger zich voorbereiden op grootscheepse acties wanneer de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas opnieuw gebruik maakt van Qassam-2 raketten. Bij een aanval met deze lange-afstandsraketten kwamen zondag vier mensen om het leven.

De Israëlische krant Ma'ariv meldde vanochtend dat premier Ariel Sharon overweegt een zogenoemde ,,veiligheidszone'' in te stellen. Israël zou opnieuw een gebied in de Gazastrook bezetten zodat de raketten Israëlisch gebied niet kunnen bereiken.

In ongekend harde bewoordingen gaven de Verenigde Staten gisteren kritiek op Israël. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aanvallen op doelen in de Gazastrook ,,contra-productief''. Wel blijven de VS bij het standpunt dat Israël het recht heeft vergeldingsaanvallen uit te voeren als reactie op Palestijnse aanslagen.

De VS zeggen te begrijpen dat Israël zijn recht op zelfverdediging uitoefent, maar zij zijn ,,zeer bezorgd'' over de toename van het geweld in de regio. De woordvoerder liet ook weten dat de VS de Palestijnse leider Arafat nog steeds zien als hoofdverantwoordelijke voor het aanhoudende geweld.