Instituut begaafden in de verkoop

Directeur Hans van Oordt van Facta, een onderwijsinstituut voor hoogbegaafde kinderen, heeft Facta te koop aangeboden. De directeur werd vorig jaar tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens ontucht met twee minderjarige meisjes die cursussen volgen bij het instituut. Hij heeft zeven maanden in het huis van bewaring in Den Bosch gezeten.

Van Oordt is de ontucht altijd blijven ontkennen en gaat in hoger beroep. Aanstaande vrijdag komt zijn zaak in Den Haag voor. In afwachting van het hoger beroep heeft hij zijn werk bij Facta al enige maanden geleden weer hervat. Hij negeerde daarmee het vonnis van de rechtbank, waarin als bijzondere voorwaarde staat dat Van Oordt de komende twee jaar dient af te zien van contact met minderjarigen. Van Oordt besloot toch zijn werk op Facta weer op te vatten, tot ongenoegen van de ouders van de slachtoffers.

Het instituut wordt geveild via een bedrijvenmakelaar uit Friesland. Over de prijs wil van Oordt niks kwijt. ,,Mij gaat het erom dat het in goede handen terecht komt. Ook als dat een ton minder oplevert.''

De verkoop van het instituut komt volgens Gabi van Driem, advocaat van een van de slachtoffers, op een curieus moment. ,,Zo vlak voor de strafzaak, en juist nu hij weer aan het werk was gegaan.'' Van Oordt laat weten dat hij Facta al langer wilde verkopen. De verkoop staat volgens hem los van zijn veroordeling. Facta was ooit een gerenommeerd instituut voor hoogbegaafde kinderen, de strafzaak heeft daar, zegt Van Oordt, geen afbreuk aan gedaan. ,,Er zijn nog steeds lange wachtlijsten.''