HANNA SHYBAYEVA

De Wit-Russische, in Den Haag wonende en studerende pianiste Hanna Shybayeva (1979) won eind vorig jaar zowel de eerste prijs als de `superprijs' op het eerste nationaal YPF (Young Pianists Foundation) pianoconcours. De jury roemde haar muzikale betrokkenheid en technische controle, en die eigenschappen kunnen nu ook thuis worden beluisterd in het solorecital dat Shybayeva begin dit jaar voor Philips opnam, en dat nu al op cd is uitgebracht.

Shybayeva presenteert zich op deze cd in een indrukwekkend programma. Een solide gevoel voor vorm klinkt door in haar lezing van in Sjostakovitsj' Prélude en Fuga nr. 6. In Ravels hoog-impressionistische drieluik Gaspard de la nuit maakt zij indruk met de fantasievolle kleurenrijkdom van haar spel. Maar het hoogtepunt van de cd vormt de Pianosonate nr. 7 van Sergej Prokofjev. Meer dan in de twee gespeelde nocturnes van Chopin (nrs. 4 en 5) laat Shybayeva in Prokofjev écht een persoonlijke stem horen. Zij laat het Allegro inquieto met haar zekere aanslag nerveus borrelen en bonken, creëert een ronkende elegantie in het Andante caloroso en weet monumentaliteit te bereiken zonder te vervallen in log spel. Dit is een rijpe, autonome Prokofjev-interpretatie, waarin Shybayeva het predikaat `veelbelovend' achter zich laat.

Hanna Shybayeva (piano): Sjostakovitsj, Ravel, Chopin en Prokofjev. (Philips, 465 455-2)

    • Mischa Spel