Granaat in tuin ambassadeur

In Paramaribo is gisteren een aanslag gepleegd op de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Een onbekende gooide gisterochtend een granaat in de tuin van de woning. Het projectiel ontplofte, maar richtte weinig schade aan. Ambassadeur R. Treffers en zijn vrouw, die thuis waren op het moment van de aanslag, zijn ongedeerd gebleven.

Een woordvoerder van het Korps Politie Suriname zegt nog geen enkel zicht te hebben op de daders of het motief. Politiemensen waren snel ter plekke en hebben inmiddels getuigen gehoord. Die vertelden dat zij een auto met grote snelheid hoorden wegrijden na de ontploffing, aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder heeft het onderzoek ,,hoogste prioriteit''. Daarbij is ook het leger ingeschakeld, omdat dat veel expertise heeft op het gebied van kleine wapens.

De residentie van de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo ligt aan de Anton Dragtenweg, in een buitenwijk van de stad. Voor het gebouw loopt een doorgaande weg. Volgens de politiewoordvoerder is de granaat vanaf deze weg in de tuin van de woning gegooid.

Minister Gilds (Justitie en Politie) heeft geschrokken gereageerd op de aanslag. Hij sprak van ,,een terroristische actie''. Gilds heeft extra bewaking voor de residentie toegezegd.

De Nederlandse ambassade in Paramaribo wil zelf niet reageren. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is gisteren de Surinaamse ambassadeur E. Amanh ontboden. Hem is gevraagd aan de autoriteiten in Paramaribo over te brengen dat zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het Nederlandse ambassadepersoneel.

De Nederlandse diplomatieke missies in Suriname zijn eerder doelwit geweest van gewelddadige acties. In 1999 werd er op de ambassade geschoten door een man die boos was dat hij geen visum kreeg. Twee jaar eerder werd de residentie van de ambassadeur beschoten.

Onlangs had de Nederlandse ambassade in Paramaribo nog te maken met een bommelding. Deze zaken zijn voor zover bekend nooit opgelost.