Fortuyn blijft bij Leefbaar Rotterdam

Pim Fortuyn blijft de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Gisteravond zijn het bestuur van de lokale partij en de voormalig lijsttrekker van Leefbaar Nederland het hierover eens geworden, tijdens een besloten overleg bij Fortuyn thuis.

Fortuyn verklaarde nog steeds volledig achter het verkiezingsprogramma te staan van de lokale partij. Volgens Ronald Sörensen, de tweede man van Leefbaar Rotterdam, heeft de partij ,,lokaal echt geen probleem met Fortuyn''.

Sörensen had eerder op de dag al aangegeven dat de partij verder moet met Fortuyn. ,,De kandidatenlijst is ingeleverd, we moeten met hem door'', aldus Sörensen, die zich ,,op sommige punten'' niet kan vinden in uitspraken in het interview dat de val van Fortuyn inluidde. Van een scheuring in de partij is volgens hem geen sprake. ,,We zijn volwassen mensen en die kunnen van mening verschillen.''

Twee kandidaat-raadsleden, N. Kok en H. Bouwhuijsen, konden niet leven met de uitleg van Fortuyn en zijn opgestapt. Ook de campagneleider van Leefbaar Rotterdam, Broos Schnetz, heeft zijn functie neergelegd. Schnetz is ook vice-voorzitter van Leefbaar Nederland.

,,Ik kan hem niet aan de ene kant als lijsttrekker afvallen om hem als lokaal lijsttrekker te ondersteunen.'' Schnetz zegt er ,,geen seconde aan gedacht'' te hebben om door te gaan als campagneleider van Leefbaar Rotterdam. ,,Ik heb het Fortuyn niet gezegd, maar hij kan zelf die conclusie trekken.''

Leefbaar Rotterdam zou, volgens een peiling van eind vorige week in opdracht van het Rotterdamse gemeentebestuur, bij de verkiezingen voor de gemeenteraad op 6 maart maximaal twaalf van de 45 raadszetels kunnen behalen. Pim Fortuyn werd eind januari gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Hij zei zijn werk in de gemeenteraad te willen combineren met een functie in de Haagse politiek.