Elisabeth Mann (83) overleden

Elisabeth Mann Borgese, de laatste nog levende dochter van de Duitse schrijver Thomas Mann, is vrijdag in een ziekenhuis nabij het Zwitserse St Moritz overleden. Mann Borgese was een ecologe die vocht voor de bescherming van de zeeën. Ze werd wel de `ambassadeur der oceanen' genoemd. Ze gaf les aan de universiteit van Halifax (Canada) en was een van de oprichters van de Club van Rome. Ze werd in 1918 in München geboren als vijfde van de de zes kinderen van Thomas Mann and Katja Pringsheim. Onlangs nog was ze te zien in de grote driedelige televisiedocumentaire Die manns - Ein Jahrhundertroman, over het leven van de literaire familie. Daarin trad ze op als verteller die de historische en deels nagespeelde beelden van commentaar voorzag. Elisabeth Mann Borgese was een goede skiër en was in St Moritz voor een wintersportvakantie. Ze wordt vermoedelijk bijgezet in het familiegraf van de Manns in Kilchberg bij Zürich.