Dirk Hoogendam in cassatie

Oud-SS'er Dirk Hoogendam tekent cassatie aan tegen het vonnis dat de rechtbank in Assen vorig week velde in zijn zaak. Dat heeft R. Speijdel, de advocaat van de 79-jarige Hoogendam vandaag gezegd. Het openbaar ministerie gaat de uitspraak eveneens aanvechten bij de Hoge Raad, zo liet een woordvoerder van justitie vandaag weten.

De rechtbank in Assen verklaarde het vonnis tegen Hoogendam, die in 1950 werd veroordeeld tot de doodstraf wegens landverraad en mishandeling van burgers, vorige week deels nietig. De feiten zijn volgens de rechtbank verjaard, omdat het oorlogsmisdrijven noch misdrijven tegen de menselijkheid betreft.

Hoewel Hoogendam zijn veroordeling met succes heeft aangevochten, gaat hij toch in cassatie. Door deze stap te nemen, kan hij justitie de wind uit de zeilen nemen, zo stelt zijn advocaat. Want als er nog een beroepprocedure loopt, is het mogelijk dat de rechtbank een nieuwe zaak, die het OM inmiddels heeft aangekondigd, tegenhoudt.

Persofficier E. Läkamp zei na de uitspraak van de rechtbank in Assen dat het OM Hoogendam waarschijnlijk gaat vervolgen voor andere, zwaardere strafzaken. Het gaat hierbij onder meer om zijn verantwoordelijkheid voor de deportatie van Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog. Die deportatie zou hebben geleid tot de dood van vier Nederlandse mannen uit de omgeving van Hollandscheveld.

Het zou gaan om Geert Stukje, de broers Hartemink en de toenmalige burgemeester van Gramsbergen, baron mr. Van Voerst van Lynden. Justitie beschikt inmiddels over verklaringen van medeplichtigen. Twee getuigen zeggen met Hoogendam verantwoordelijk te zijn voor de deportaties van de genoemde Nederlanders.

Hoogendam, die tijdens de bezetting lid was van de Waffen SS, werd in 1950 bij verstek ter dood veroordeeld wegens landverraad en mishandeling van burgers. Die straf werd later omgezet in levenslang. Hoogendam vluchtte in 1946 naar Duitsland, nam een Duitse naam en de Duitse nationaliteit aan. Hij heeft zijn straf nooit uitgezeten. In april vorig jaar werd hij door journalisten opgespoord.