CAO-conflict Philips over eindbod van 3 procent

Tussen Philips en de vakbonden is een conflict ontstaan over de CAO. Philips deed gisteren een definitief loonbod van 2 procent structureel, vanaf 1 juli dit jaar, plus 1 procent eenmalig. Als de bonden niet op het bod ingaan, sluit Philips geen CAO af, aldus een woordvoerder.

De vakbonden vinden het voorstel ,,beneden alle peil'', zegt FNV-onderhandelaar Joke Hubert. ,,Hiermee zouden onze leden er 1,5 procent in koopkracht op achteruit gaan, gezien de inflatie. En omdat de loonsverhoging zo laat ingaat, worden een halfjaar de lonen bevroren. Dit kan ik alleen maar negatief voorleggen aan mijn achterban, ik kan me niet voorstellen dat die dit accepteert. De kans is groot dat dit een vervolg krijgt. Acties zijn niet uitgesloten.''

Vorige week dinsdag schortten de bonden het CAO-overleg op nadat Philips zijn bod van 0,75 procent loonsverhoging had verhoogd tot 1,25 procent plus een eenmalige uitkering van 0,5 procent. De bonden eisten 3,75 procent in 15 maanden, en wilden zich beraden. ,,Ze kunnen zich beter op een eindbod beraden'', aldus de woordvoerder van Philips.

Vorige week maakte Philips het zwaarste verlies uit de historie bekend, met daarbij de verwachting dat het bedrijf volgend jaar weer winst zal maken. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het 185 van de 400 banen zou schrappen bij de vestiging Hoogeveen. ,,Gezien het economische klimaat en de situatie bij Philips, willen we dichtbij de 0 procent zitten'', zegt de woordvoerder. ,,We moeten op de internationale markt concurreren, de loonkosten zijn in Hoogeveen te kostbaar gebleken. Maar wat daar geldt, geldt ook elders.''

Volgens FNV-onderhandelaar Hubert is Philips een financieel gezond bedrijf, en zijn de verliescijfers over 2001 gekleurd door het jaar 2000, waarin op het hoogepunt van de economie de verkopen sterk stegen. Wat de bonden verder steekt is dat financieel bestuurder J. Hommen deze week voor 10 miljoen euro aan opties verzilvert. Hibert: ,,Dat is evenveel als een loonsverhoging van 1 procent voor het voltallige Philipspersoneel van 30.000 man.''