Bolletjesslikkers

Bolletjesslikkers zijn verantwoordelijk voor nog geen 0,3 procent van de totale hoeveelheid drugs die jaarlijks Nederland binnenkomt, aldus de verslavingszorginstelling Jellinek. Schiphol speelt sowieso een minimale rol in de Nederlandse drugssmokkel. Toch zijn de daar aangehouden drugskoeriers al weken de inzet van een spelletje paniekvoetbal in politiek Den Haag. Met de verkiezingen in het vooruitzicht wil de Tweede Kamer tot elke prijs voorkomen dat drugskoeriers met een dagvaarding op zak naar huis worden gestuurd. Daarom heeft zij nu ingestemd met het voorstel van minister Korthals om drugskoeriers onder minimale condities op te sluiten in groepscellen (NRC Handelsblad, 8 februari).

Op het eerste gezicht lijkt groepsdetentie een ideaal middel om het cellentekort op te lossen. Dit blijkt niet het geval. In andere Europese landen leidt het opsluiten van meer gedetineerden in één cel tot overbevolkte gevangenissen, beheersingsproblemen en geweldsexcessen soms met een fatale afloop. Op kleine schaal is groepsdetentie trouwens ook al eens in Nederland geprobeerd: sinds medio jaren negentig worden illegalen in de Willem-II gevangenis in Tilburg in achtpersoonsverblijven opgesloten.

Gezien het feit dat nieuwbouw bij de Willem-II weer bestaat uit eenpersoonscellen, kun je concluderen dat het experiment waarschijnlijk geen succes was.

    • Ana van Es