Blanke rapper uit het diepste zuiden

Akoestische gitaren en samples van hinnikende paarden, rapper Bubba Sparxxx verloochent zijn landelijke achtergrond niet. Vanavond treedt hij op in Amsterdam. `Hiphop is de rauwste, puurste vorm van emotie op deze planeet.'

Wie zegt dat je zwart moet zijn en uit het getto van New York of Los Angeles moet komen om hiphop te maken? Sinds het succes van Eminem, Brainpower en Extince is dat cliché niet meer vol te houden. Bubba Sparxxx, afkomstig van het platste platteland van Georgia, rekent met nog enkele clichés af.

De clip van `Ugly', de enorme hit die hem momenteel over de hele wereld brengt, schetst een aardig beeld van het leven op het platteland van de Verenigde Staten. In de clip zien we hoe varkens en volwassen mannen zij aan zij in de modder worstelen. Dikke zwarte mannen rollen met hun ogen volgens het racistische stereotype. Na nog enkele van die verheffende beelden, komt een legertje antieke landbouwtrekkers aangereden onder leiding van de kranige tante Missy Elliott. Zij komt in beeld op het moment dat haar eigen hit `Get Ur Freak On' wordt ingemixt, een hilarisch moment als zij ,,Don't copy me'' zingt en Bubba afdruipt.

,,We dreven de spot met de ideeën die veel mensen over het zuiden hebben'', zegt Sparxxx, een dikkige jongeman in hiphop-outfit. Eigenlijk heet hij Warren Anderson Mathis, geboren in 1977 en opgegroeid in het plattelandsstadje LaGrange. Aan de opvallende clip werkte ook zijn beschermheer Timbaland (Tim Mosley) mee. ,,Het geeft een beeld van mijn roots, van waar ik vandaan kom. Maar het is natuurlijk flink aangedikt, soms op een sarcastische manier. We nemen ook onszelf flink in de maling.''

De clip stipt het al aan: het zuiden van de VS staat nog altijd in een kwade reuk als het om racisme gaat. ,,Daarom is mijn succes belangrijk: een blanke jongen uit het diepste zuiden die het maakt in een door zwarten gedomineerde muziektak. Het zuiden is aan het veranderen, al zijn we er nog lang niet. Natuurlijk is er nog racisme daar, maar dat is overal zo. Onze streek heeft ten onrechte een slechte naam. Sinds het einde van de Burgeroorlog zijn de mensen zonder geld, blank en zwart, gedwongen samen te leven. In de grote steden leven de verschillende etnische groepen apart, in China Town, Little Italy. Bij ons woont iedereen door elkaar.''

De kleine Bubba kwam met hiphop in aanraking dankzij zijn zwarte buurjongen die – zo gaat dat op het platteland – een mijl verderop woonde. ,,Hij had een neef aan de oostkust en die stuurde ons mixtapes met de laatste hiphop. Die muziek deed me denken aan de verhalen van mijn grootvader over radioverslagen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij je de bommen hoorde vallen. Dat was hiphop voor mij: verhalen van mensen uit een compleet andere wereld. Bijna als nieuws uit een oorlogsgebied. Toen kreeg ik ook de drang om hiphop te maken, de mensen elders te vertellen hoe mijn leven er uitziet. Hiphop is de rauwste, puurste vorm van emotie op deze planeet.''

In zijn muziek duikt het platteland af en toe op, zoals in de komende single `Bubba Talk', die gedragen wordt door een ontspannen aangeslagen akoestische gitaar en een sample van een hinnikend paard. Maar dat is een incident, verder sluiten de beats uitstekend aan bij wat er elders aan hiphop wordt gemaakt. ,,Hoogstens hebben we in het zuiden een wat relaxtere vibe. Hiphop gaat in cirkels, het geluid van de oostkust beïnvloedt dat van de westkust en andersom. Nu draait het zuiden daar ook in mee.''

Dat is zeker zo sinds het succes van Outkast. De popwereld werd de laatste maanden een betere plek dankzij cd's van streekgenoten als Ludacris, Petey Pablo, Dungeon Family (met een gastrol voor Bubba), Mystikal. Een sleutelrol speelt de geniale producer Timbaland, die ook de platen van Ludacris en Petey Pablo meeproduceerde. ,,Timbaland is de beste, meest vernieuwende producer van deze tijd, punt. Ik voel me vereerd dat mijn album het eerste is op zijn nieuwe Beat Club-label.''

Met de eerste versie van Sparxxx' debuutalbum Bright Nights, Dark Days had Timbaland nog niets van doen: dat was onafhankelijk uitgebracht en er werden zo'n 1.500 stuks van verkocht. Nadat Bubba Sparxxx zo onder zijn aandacht had gebracht kwam de plaat opnieuw uit in sterk gewijzigde vorm, aangevuld met zes karakteristieke, springerige Timbaland-nummers.

Buiten het Amsterdamse hotel rijdt een politieauto met gillende sirene voorbij. ,,Ah! Zeker hiphoppers in actie.'' Als hij rapt over het harde gevangenisleven is dat geen grootspraak, want hij bezocht die instelling een aantal malen op onvrijwillige basis. ,,Drugs, huisvredebreuk, ik heb eens een steen door het raam van mijn vriendin gegooid en ze liet me arresteren. Gewoon, de shit die je overkomt, tenminste in mijn wereld.''

Bubba Sparxxx: : Dark Days, Bright Nights (Interscope 483 124-2) distr. Universal. Bubba Sparxxx treedt vanavond op in een uitverkochte De Melkweg, Amsterdam

    • Jacob Haagsma