Bedevaart begint op Schiphol

Een Turkse moslim uit Rotterdam gaat vanaf Schiphol op bedevaart naar Mekka. Moslims maken deze maand de grote bedevaart naar Mekka, de hadj. De hadj is een van de vijf zuilen van de islam. Iedere moslim die er toe in staat is, moet deze religieuze plicht één keer in zijn leven vervullen. Het hoogtepunt van de hadj valt dit jaar op 22 februari.

De bedevaartganger draagt religieuze kleding, een om het lichaam gewikkelde doek zonder naden. Dit kledingstuk is verplicht voor hadji, bedevaartgangers.

De regering van Saudi-Arabië heeft dit jaar het aantal visa beperkt, omdat Mekka de grote stromen hadji van de afgelopen jaren niet aankon. Mekkagangers moeten vanaf dit jaar in groepen van vijftig man reizen, en ze moeten van tevoren een verblijfplaats in Mekka regelen.

Onder Nederlandse moslims ontstond commotie omdat de nieuwe regels pas begin januari bekend werden gemaakt. Hadji die voor die datum een reis hadden geboekt hadden moeite met het krijgen van een visum.

Vaak regelen bedevaartgangers pas bij aankomst in Mekka een verblijfplaats. Het is nog niet bekend hoeveel moslims hun geplande reis niet hebben kunnen maken.