Axa verkoopt belang in KLM

De Franse financiële instelling Axa heeft zijn belang in luchtvaartmaatschappij KLM de afgelopen maanden fors teruggebracht. De grootste aandeelhouder van KLM bracht zijn belang tussen november 2001 en eind vorige maand terug van 29 procent naar 21 procent van de aandelen.

Dat blijkt uit stukken die gisteravond bij de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission zijn gedeponeerd. De Amerikaanse vermogensbeheerder Alliance Capital, een volle dochter van Axa, houdt het belang namens een aantal onbekende partijen.

De eigendom en zeggenschap zijn in handen van meerder klanten van de instelling. Die partijen hebben individueel niet meer dan 5 procent. In dat geval zouden hun belangen bij de Nederlandse toezichthouder STE bekend moeten zijn. Bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer zijn alleen de Staat, de Rabobank en Stichting Luchtvaart Belangen Nederland als aandeelhouder bekend.

Axa is al sinds 1997 grootaandeelhouder van KLM. KLM heeft Axa nooit als aandeelhouder bekendgemaakt. Ook in het laatste jaarverslag ontbreekt informatie over de grootste aandeelhouder van KLM. Volgens een woordvoerder van het Amstelveense concern wordt het Axa-belang niet in het jaarverslag gemeld omdat het zo sterk fluctueert.

Volgens de jongste gegevens is het belang van de Nederlandse overheid gedaald tot 14 procent. In het register van de STE wordt nog een overheidsbelang van 25 procent gemeld. Die melding is een paar jaar oud. De informatie over het belang van de overheid in het jaarverslag van KLM is van recenter datum.

De Nederlandse staat beschikt naast zijn gewone aandelenbezit over bijzondere zeggenschaprechten waardoor zij de jaarvergadering van KLM kan domineren. Naast de overheid houdt Rabobank 11,7 procent. De bank doet dit namens de Stichting Luchtvaartbelangen Nederland.

Alliance verkocht de afgelopen maanden circa 3,75 miljoen aandelen. Daarmee was een bedrag van circa 50 miljoen euro gemoeid. Vorig jaar bouwde de vermogensbeheerder zijn belang in KLM juist uit. Toen vergrootte de instelling zijn belang van 22 naar 29 procent.