Argentijnse peso houdt stand op eerste handelsdag

De schade voor de Argentijnse peso is gisteren beperkt gebleven op de eerste dag dat de munt vrij mocht zweven ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De dollar sloot gisteren na een hectische dag op 2,10 peso, nadat eerder een hoogste koers van 2,70 peso was bereikt. Tot gisteren was de officiële koers 1,40 peso, maar werd op de vrije markt al tot 2,10 voor de dollar betaald. De afgelopen elf jaar was de Argentijnse munt één op één gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Duizenden Argentijnen stonden gisteren urenlang in de rij voor hun bank om geld van hun rekeningen af te halen en om te zetten in contante dollars wisselkantoren of bij arbolitos, `boompjes', zoals informele geldwisselaars in Argentinië worden genoemd. De banken zelf mogen geen dollars meer uitgeven.

De Argentijnse centrale bank zou volgens analisten niet hebben geïntervenieerd om de koers van de peso te steunen. De slotkoers van 2,10 peso voor een dollar wordt gezien als een succes voor de regering van president Duhalde en de centrale bank.

Eerder op de dag zag het er naar uit dat er een chaos ontstaan. Mensen verdrongen elkaar bij de balies van de banken, zo meldde het dagblad La Nación uit Buenos Aires. De koers van de dollar steeg zienderogen. Maar na een paar uur veranderde het beeld en meldden de wisselkantoren dat bijna driekwart van de klanten vooral dollars wilde verkopen.

De Argentijnse minister van Economie, Jorge Remes Lenicov, is gisteren aan het eind van de dag vertrokken naar de Verenigde Staten waar hij opnieuw zal proberen steun van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te verwerven voor het economische reddingsplan van de regering-Duhalde. Eén van de voorwaarden van het IMF voor nieuwe steun was een vrij zwevende peso. Argentinië heeft een buitenlandse schuld van 141 miljard dollar.