Ahold schroeft overnames terug

Detailhandelsconcern Ahold beperkt dit jaar het aantal bedrijfsovernames tot bijna nul. ,,Dit jaar zullen we niet of nauwelijks iets acquireren,'' zegt een woordvoerder van de onderneming. ,,Onze focus is autonome groei van bestaande winkels.''

Ahold concentreert zich dit jaar op herstructurering van zijn supermarkten en een uitbreiding van het aantal winkels van de huidige formules. Het uitblijven van grote overnames betekent dat Ahold dit jaar geen nieuwe aandelen zal uitgeven, aldus de Ahold-woordvoerder: ,,We betalen de modernisering van de supermarkten uit onze cash-flow.''

Als Ahold dit jaar al overnames pleegt, zal dat gaan om zeer bescheiden bedragen, aldus de woordvoerder. De kans bestaat bijvoorbeeld dat het concern een klein deel van de panden van de Amerikaanse winkelketen Kmart koopt, dat drie weken geleden surseance heeft aangevraagd.

Het nieuwe beleid van Ahold staat haaks op de overnamestrategie van de afgelopen jaren. Het concern nam vele supermarktketens over en verwierf binnen anderhalf jaar een groot marktaandeel in foodservice, waarbij voeding wordt geleverd aan restaurants, kantines en scholen. Vorig jaar deed Ahold nog enkele omvangrijke overnames met de aankoop van Bruno's Supermarkets en Alliant Foodservice in de Verenigde Staten. Om dit te financieren, gaf het 80,5 miljoen nieuwe aandelen uit, waarmee het 2,6 miljard euro ophaalde.

De woordvoerder zegt dat Ahold bij de presentatie van de jaarcijfers over 2001, op 7 maart aanstaande, zal uitkomen op een winstgroei per aandeel van ten minste 15 procent. Ook voor dit jaar ligt de prognose op minimaal 15 procent stijging van de winst per aandeel. ,,De eerste vijf weken van dit jaar zijn zeer bemoedigend verlopen.''

Hierbij moet worden aangetekend dat Ahold valuta-invloeden, goodwill en voorzieningen buiten de winst per aandeel houdt. Zo nam het concern vorige maand een voorziening van 100 miljoen euro voor zijn Argentijnse winkels.

    • Frits Baltesen