Actieweek tegen racisme in voetbal

In het stadion van Sheffield United is de vierde FARE-conferentie gehouden. FARE staat voor Football Against Racism in Europe en bundelt supportersbewegingen die de strijd aanbinden met het racisme in het voetbal.

Ruim 75 deelnemers vertegenwoordigden 47 organisaties uit veertien landen. Sedert de oprichting in 1999 werden vooral in Engeland, Duitsland en Italië campagnes uitgedokterd.

Met openlijke steun van topspelers als Alessandro Del Piero, David Beckham, Thierry Henry, Christian Ziege, Steve Campbell en vele anderen. In Engeland profileerden alle profclubs zich met posters en evenementen.

De conferentie van Sheffield besloot om naast racisme ook seksuele discriminatie in de toekomst als een thema op te voeren.

Daar was vooral Bernard Baks van de Europese Sportfederatie van Gays en Lesbiennes, één van de twee aanwezige Nederlanders, gelukkig mee: ,,Opgroeiende homojongens missen een rolmodel in het topvoetbal.''

Een Ierse deelnemer deed een opvallende interventie. In een onvervalst Dublins accent getuigde hij van de apen-imitaties die een beperkte groep `groene' fans tijdens Ierland-Nederland opvoerden tegen de donkere spelers van Oranje.

Onder druk van de groep Show Racism the Red Card plaatste de Ierse voetbalbond een oproep in het programmablad van de volgende interland tegen Cyprus: never again!

De nieuwe FARE-week loopt begin april. De Franse international Liliam Thuram zal als boegbeeld optreden. Manchester United, Celtic en Schalke 04 zijn beroemde clubs die de actie ondersteunen.

De actie dreigt aan Nederland voorbij te gaan. Wie opent het debat? Guus Uhlenbeek, de Surinaamse speler van Sheffield United, zei het treffend tijdens het congres: ,,De huidskleur speelt geen rol.''