2p15 dagen op 22-2-2002

Waarom hij ooit is begonnen zo'n vreemde rekensom te maken, zou Erik de Vries waarachtig niet meer weten. Hij herinnert zich alleen nog dat zijn eerste berekeningen dateren uit de jaren dertig, toen hij bij Philips de eerste en enige televisiemaker van Nederland was. Maar dat hij ermee is doorgegaan, zou met de oorlog te maken kunnen hebben, denkt hij. Toen hij in Nederlands-Indië onder Japans gezag in het kamp verbleef, leefde hij immers bij de dag. Niet voor niets weet hij ook nog precies hoe veel dagen hij toen gevangen zat.

Zijn rekensom begint met zijn geboortedatum: 5 juni 1912. Erik de Vries wilde als twintiger al eens weten of hij het getal 2 in de zoveelste macht kon verheffen om uit te komen op het aantal dagen dat hij binnenkort zou hebben geleefd. De dertiende macht bleek het dichtst in de buurt van de kalender te komen: 2p13 leverde 8192 dagen op. De veertiende macht (2p14=16.384) haalde hij ergens in de jaren vijftig, toen hij in de veertig was. En nu hij dit jaar 90 wordt, ligt voor hem ook 2p15 in het verschiet.

Halverwege vorig jaar is De Vries weer eens gaan rekenen. De som kwam uit op 32.768. Rekening houdend met alle schrikkeljaren sinds 5 juni 1912, becijferde hij op welke datum hij dit imposante aantal levensdagen zou hebben bereikt. Toen hij zijn rekenwerk had voltooid, kon hij zijn ogen nauwelijks geloven: de dag in kwestie is 22 februari aanstaande. Met andere woorden: op 22-2-2002 zal hij 2p15 dagen zijn. Voor een getallenfetisjist als hij bezit deze uitkomst een ongeëvenaarde schoonheid. Alleen 22-2-2022 was nog mooier geweest, maar dat zou onrealistisch zijn.

Eigenlijk had Erik de Vries deze feestdag willen vieren in een huis vol vrienden. Door het recente overlijden van zijn vrouw Hans Snoek zal dit plan niet doorgaan. En toch wil hij erover vertellen, want wellicht brengt hij daarmee anderen op het idee ook eens zulke rekensommetjes op hun levensduur los te laten. Zelf heeft hij daarvoor dus het getal 2 genomen; het is het kleinste waarmee kan worden gewerkt. Maar iemand anders kan een goede reden hebben om het met een ander getal te proberen.

Hij aarzelt echter nog over een goed woord om de datum in kwestie te benoemen. Zelf noemt hij het vooralsnog een verdaagdag, omdat hij het aantal jaren dat in het woord verjaardag is besloten, heeft vervangen door het aantal dagen.

Natuurlijk zal Erik de Vries de eerste zijn om te beamen hoe onbelangrijk dit allemaal is. Maar over de verrassende uitkomst is hij zeker tot 22 februari niet uitgepraat.

    • Henk van Gelder