Zwitser Ammann verrast met goud bij schansspringen

Simon Ammann heeft gisteren in Park City voor een sensatie gezorgd door olympisch goud op de kleine schans (90 meter) te veroveren. De 20-jarige Zwitser verwees de topfavorieten Sven Hannawald uit Duitsland en Adam Malysz uit Polen naar zilver en brons.

Voor Ammann betekende de overwinning de eerste in zijn korte loopbaan, voor Zwitserland het eerste olympische goud ooit bij het skispringen. De nieuwkomer uit Grabs had sprongen van 98 en 98,5 meter en werd gewaardeerd met 269 punten. Hannawald sprong 97 en 99 meter en kwam 1,5 punt tekort. Malysz tekende voor 98,5 en 98 meter en kreeg 263 punten.

De Zwitser, die dit seizoen voor het eerst in zijn carrière podiumplaatsen wist te bemachten (twee keer tweede en een keer derde), zag zijn voorbereiding op de Winterspelen in de war gegooid door blessures aan rug en hoofd. Hij maakte in januari zelfs geen enkele sprong. Toch werd hij naar Salt Lake City afgevaardigd met het oog op de landenwedstrijd.

Ammann stond gisteren volkomen onbevangen op de kleine schans. Druk kende hij niet, omdat hij niets te verliezen had. Ook na de eerste rondgang, waarin hij de leiding had genomen voor Hannawald en Malysz, sloeg de stress niet toe. Hij zag Hannawald bij zijn tweede sprong na 99 meter landen, Malysz na 98 meter en besefte nauwelijks dat hij bij een dergelijke afstand olympisch kampioen zou zijn. Pas op het allerlaatste moment schoten de rillingen door zijn lichaam, maar dat weerhield de jonge Zwitser er niet van perfect van de tafel te vertrekken.

De 20.000 toeschouwers rond de schans hielden de adem in. De lichtgewicht (55 kilo) zweefde als een adelaar door de lucht. Na 98,5 meter zette hij zijn ski's in de sneeuw. De olympische titel kwam als een schok. Hij kon geen woord uitbrengen. Zijn ploeggenoten rolden hem door de sneeuw en droegen hem op de schouders naar het podium. ,,Ongelooflijk'', stamelde de Zwitser. Meer woorden had hij niet bij de hand. Hannawald feliciteerde hem sportief. ,,De beste heeft gewonnen'', oordeelde de Duitser. Malysz schudde hem de hand. Hij had brons waar hij op goud had gerekend.