Zege judoka Huizinga in toptoernooi

Mark Huizinga heeft gisteren het judotoernooi van Parijs op zijn naam gebracht. In de klasse tot 90 kilo was de 28-jarige olympisch kampioen oppermachtig. In de finale versloeg hij de Fransman Hugonnier na 47 seconden met een schoudertechniek.

Samen met de wereldtitel ontbrak de winst in Parijs nog op de erelijst van Huizinga. ,,Zeven jaar geleden was ik voor het eerst in Parijs'', herinnerde de olympisch kampioen zich. ,,Toen werd ik zevende. Daarna heb ik Parijs steeds ontlopen omdat voor mij EK, WK en Olympische Spelen zwaarder tellen. In dit jaar is er slechts een groot toernooi, het EK in mei Maribor. Daarom wilde ik nu wel Parijs aandoen en winnen.''

De Vlaardinger Huizinga werd de vijfde Nederlander na Wim Ruska, Dennis van der Geest, Maarten Arens en Ben Sonnemans die er in slaagde het sterk bezette toernooi in Parijs, het Wimbledon in het judo, te winnen. Naast het goud voor Huizinga was er in de lichtstad brons voor Ruben Houkes, Edit Bosch, Daniëlle Vriezema en Claudia Zwiers.

Voor Zwiers was het de zesde keer dat ze een bronzen medaille won in het sportpaleis van Bercy. Ze opende de strijd in de klasse tot 78 kilo met een overwinning op de sterke Cubaanse Laborda, maar verloor vervolgens van de latere Japanse winnares Matsuzaki. Via de herkansingen drong Zwiers door tot de troostfinale, waarin ze de Française Bisseni met succes in de houdgreep nam.