Wie iets bedenkt, maakt het

Alles kan en alles mag bij MadiwodoVPRO. Een vijf uur durend marathoninterview met cultuurhistoricus Thomas von der Dunk over de vorige eeuw. Naar de Azoren gaan om daar `het eilandgevoel' op de band vast te leggen. Of vijf totaal verschillende uitzendingen maken met als aanknopingspunt slechts Luceberts dichtregel `Alles van waarde is weerloos'.

MadiwodoVPRO is een soort speeltuin voor de programmamakers. Het twintigkoppige team komt nooit ideeën tekort. ,,Laatst, bij een redactievergadering, borrelden er zo veertig, vijftig onderwerpen op'', vertelt eindredacteur Ton van der Graaf. ,,En wie iets heeft bedacht, die mag het ook zelf uitvoeren.''

Zo maakte Teun van de Keuken afgelopen week vijf uitzendingen van een uur over Den Haag. Samen met Ger Jochems, ,,want dat is een Hagenees bij uitstek'', vertelt Van der Graaf, die zelf eindverantwoordelijk is voor de inhoud van de uitzendingen. In het uur op maandag bezong de Haagse dichter Andriaan Bontebal tijdens een wandeling zijn liefde voor de stad. De dag erna haalde Wim de Bie herinneringen op aan zijn jeugd in Den Haag-West. Op woensdag werd op de Scheveningse pier gefilosofeerd over het strandleven van weleer. Op dag vier ging het over Indisch Den Haag en de jaarlijkse Pasar Malam op het Malieveld. En in het laatste uur praatten Vrij Nederland-tekenaar Jaap Vegter en Teun Bleyenberg, restaurateur van monumenten, over Haagse cultuur.

De uitzendingen hebben meestal de vorm van reportages of studiogesprekken. Muziek speelt een ondergeschikte rol. Behalve deze week, want dan onderzoekt wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn de invloed van wetenschap op muziek. ,,Dat kan bijvoorbeeld gaan over de uitvinding van nieuwe instrumenten, maar ook over liedteksten met de wetenschap als onderwerp'', zegt eindredacteur Van der Graaf.

De meeste lof oogste de redactie tot nu toe met een week over terrorisme. Drieduizend hits op de website, een herhaling van alle uitzendingen en een boekje waren het gevolg. Maar het gebeurt ook wel eens dat een week mislukt. Van der Graaf: ,,Dan denk je op woensdag: we hebben nu alles wel gezegd. En dan moet je nog twee uur vullen. De week over heiligen was er zo een. En die over hedonisme vond ik ook niet super.''

MadiwodoVPRO, elke werkdag op 747AM van 11.02-12.00u.

    • Claudia Kammer