`VS mishandelen gevangenen'

Afghanen die zijn aangezien voor leden van de terreurgroep Al-Qaeda of volgelingen van de Talibaan, zijn door Amerikaanse militairen ,,mishandeld'' en gevangen gezet in ,,houten kooien''. Dat blijkt uit getuigenissen van verschillende van de 27 gevangenen die vorige week werden vrijgelaten omdat zij ,,per vergissing'' zouden zijn aangezien voor de vijand.

Enkele vrijgelaten gevangenen hebben tegenover de Amerikaanse krant The Washington Post gezegd dat ze na een aanval op het dorp Uruzgan door Amerikaanse commando's eind vorige maand zijn geschopt en geslagen. Daarbij zouden twee gevangenen bewusteloos zijn geraakt. ,,We werden op het hoofd en in onze ribben geslagen'', aldus Allah Noor, een 40-jarige politieman. Bij de aanval op Uruzgan, de thuisbasis van de huidige interim-leider Hamid Karzai, kwamen 21 dorpelingen om.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft inmiddels erkend dat sprake is van een vergissing en heeft volgens eigen zeggen de getroffen families al gecompenseerd. Maar ondanks de vrijlating van de 27 Afghanen, weigert het Pentagon volledige schuld te erkennen totdat een onderzoek naar de kwestie is afgerond.

Kritiek op de Amerikaanse strijdkrachten over misrekingen die de dood van onschuldige Afghanen tot gevolg hebben, is de afgelopen weken toegenomen. In oktober, toen de aanval op Afghanistan net op gang was, verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld, dat zijn strijdkrachten opereerden met een trefzekerheid van 90 procent. Maar sinds die tijd heeft Rumsfeld tal van missers moeten erkennen en worden het Amerikaanse leger nog vele andere fouten aangerekend door de Afghaanse bevolking.

Zowel Rumsfeld als andere Amerikaanse regeringsfunctionarissen heeft gesproken van `collateral damage', onvoorziene slachtoffers en schade die gevolg zijn van toch al riskante oorlogshandelingen.

Uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tussen 7 oktober, het begin van de aanval op Afghanistan, en half december meer dan 3.000 onschuldige burgers zijn omgekomen. Steeds meer Afghaanse families eisen genoegdoening. ,,Zeg mij waarom onze huizen zijn vernietigd en ten minste 55 van onze mensen, onder wie kinderen, zijn gedood'', aldus Gul Nabi, een boer uit het Oost-Afghaanse dorp Madoo tegenover Amerikaanse krant The New York Times. ,,Hier leefden alleen boeren die een goed leven hadden en god aanbaden in de hoop op vrede.''

Volgens het Pentagon is onderzoek naar eventuele fouten zo goed als onmogelijk.