VOC-kruidenrekje

Elke dag schreven ze in het dagboek wat ze aten. Op zondag 18 april 1751 was dat ,,soup van kervel, salm, en ham gekookt, lamsbout gesmoort, varkens haasie, regou van hoenders, bloemkol gestooft, en graauwe erwten.'' Op 21 april zag het menu er zo uit: ,,soup van groente, kalkoene gebraaden, varkens rib op het rooster, en varkens kop, asschee, boontjes gestooft, en gort met rasijne.''

Het journaal waaruit ik citeer werd aan boord van een Oostindiëvaarder, die via de Kaap naar de Republiek der Nederlanden terugvoer, geschreven door de zusjes Helena en Johanna Swellengrebel. In Op reis met de VOC de openhartige dagboeken van de zusters Lammens en Swellengrebel van Marijke Barend-van Haeften (Walburg Pers) valt te lezen dat het ontbijt bestond uit brood, boter en Leidse kaas. Soms wordt daar een gebakken makreel aan toegevoegd. 's Middags is het tijd voor thee, taart, koekjes en soms pannenkoeken of poffertjes. 's Avonds wordt er bij de warme maaltijd door de volwassenen rode Kaapse wijn gedronken bij de steenbokboutjes, crippies (lapjes vlees), ganse peeper en soup van kluijtjes (strandvogels). Wij, en ons kruidenrekje, zijn de VOC, die 400 jaar geleden werd opgericht, veel dank verschuldigd.

Vandaag een recept voor 2 personen voor pepesan ikan, pittig gekruide kabeljauw. Bereiding: controleer de visfilets op achtergebleven graten. Wrijf in een vijzel de gepelde en gesnipperde ui, de ontvelde tenen knoflook, de in stukjes gesneden lomboks (rode pepertjes), de trassi (gefermenteerde garnalenpasta), de kemiri's, een snufje zout en een klein beetje olie tot een puree. Bak dit mengsel een minuut of 5 in een beetje olie in een koekenpan op een vrij laag vuur. Voeg de koskosmelk toe en roer alles goed om. Laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen. Giet de saus in een kom en laat afkoelen. Leg de visfilets in de saus en laat ze enkele uren marineren. Leg de gemarineerde vismoten dan op een groot stuk aluminiumfolie. Schenk de marinade op de vis en vouw de folie goed dicht. Leg het vispakket in een voorverwarmde oven van 200 graden. Controleer na ongeveer een half uur of de vis gaar is. De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de filets. Verdeel vis en de pittige saus over de borden. Eet er gekookte rijst bij.

    • Anne Scheepmaker