Van Ronk, mentor van Bob Dylan, overleden

De Amerikaanse folkzanger Dave Van Ronk, een vroege mentor van Bob Dylan, is gisteren op 65-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York aan kanker overleden. Van Ronk heette in New York in de vroege jaren zestig `de burgemeester van Greenwich Village' omdat hij met zijn kennis op het gebied van jazz en blues een onomstreden autoriteit was.

Dave Van Ronk, geboren in Brooklyn, New York, raakte bevriend met Bob Dylan nadat die uit Minnesota naar New York was gegaan. Dylan logeerde vaak in zijn Greenwhich Village-appartement. Van Ronk maakte Dylan attent op House of the Rising Sun en ook nadat Dylan een ster was geworden, bleven ze vrienden. Van Ronk trad in 1974 samen met Dylan en anderen op tijdens een benefietconcert voor Chileense gevangenen.

Van Ronk, die ook een uitstekend songwriter was en zo'n twintig albums uitbracht, kreeg in 1996 voor From ... Another Time & Place een nominatie voor een Grammy in de categorie `traditional folk'. Maar commercieel succes boekte hij nooit.

Van Ronk bleef echter met zijn optredens, platen en gitaarlessen, waarmee hij tot eind vorig jaar doorging, een invloedrijke figuur in de Amerikaanse folkwereld. Zijn meest recente album was het door jazz beïnvloede Sweet and Lowdown, dat vorig jaar werd uitgebracht. Het is een opname van zijn laatste concert in oktober vorig jaar.